Kultūras rondo

"Kino Bize" norisināsies kultūras teorētiķes Krisas Krausas filmu retrospekcija

Kultūras rondo

“Zudušos kinoteātrus meklējot” - stāsts par padomju laika Rīgas kinoteātriem

Mūsu laika cilvēka sabalsošanās ar Ojāra Vācieša dzeju

Atzīmēs Ojāra Vācieša 85. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sagaidot dzejnieka Ojāra Vācieša 85. gadskārtu, Carnikavas novada dome sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību aicina uz dzejniekam veltītu pasākumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā 2018. gada 13. novembrī plkst. 20.00, kurā jau sešpadsmito reizi pasniegs Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā.

Pasākumā atklās arī dzejas ierakstu albumu “Runā Ojārs Vācietis” un izrādīs īpaši dzejnieka jubilejai veidotu koncertuzvedumu “Būs pali”, kurā tiks pirmatskaņoti jaundarbi korim ar O. Vācieša dzeju, informēja Carnikavas novada domes pārstāvji. 

Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. 2003. gadā Ādažu novada dome kopā ar Carnikavas novada domi atjaunoja O. Vācieša prēmiju, bet kopš 2011. gada prēmiju pasniedz Carnikavas novada dome. Tās laureātu vidū ir Jānis Rokpelnis, Amanda Aizpuriete, Inese Zandere, Inga Gaile, Andra Manfelde, Pēteris Brūvers, Imants Auziņš, Ronalds Briedis, Edvīns Raups, Leons Briedis, Anna Auziņa, Anna Dzintare, Māris Salējs.

Pērn par prēmijas laureāti kļuva dzejniece Anna Auziņa, saņemot naudas balvu par dzejas krājumu “Annas pūra govs”, ko klajā laidusi izdevniecība “Neputns”.

Jubilejas pasākumā atklās Ojāra Vācieša biedrības, Ojāra Vācieša muzeja un apgāda “Upe tuviem un tāliem” izdoto dzejas ierakstu albumu “Runā Ojārs Vācietis”, kurā 13 audio diskos apkopoti O. Vācieša balss ieraksti. 

“Iniciators bija Sandis Bērtaitis. Sākumā šķita, ka būs daži diski. Kad sāka meklēt un vākt informāciju, atklājās, ka ir tik daudz ieraksti saglabājušies. Beigās sanāca 14,5 stundas. Tas ir ļoti daudz,” bilst dzejnieka mazdēls Mārtiņš Vācietis.

Kā notikuma kulminācija iecerēts koncertuzvedums “Būs pali”, kurā skanēs kora mūzika un solo dziesmas ar Ojāra Vācieša dzeju, kā arī tiks pirmatskaņotas Ojāra Vācieša 85. jubilejai veltītas oriģinālkompozīcijas – komponista Artura Maskata dziesmu cikls ar dziesmām “Meiteņu valsis”, “Dod rokas savas” un “Liepziedā”, kā arī komponista Edgara Raginska jaundarbs jauktajam korim “Nedaliet bēdas”.

Koncertuzvedumā uzstāsies Carnikavas jauktais koris “Vēja balss” (diriģents Jurģis Cābulis), Rīgas kamerkoris “Ave Sol” (diriģents Andris Veismanis), solisti Mārtiņš Zvīgulis un Katrīna Paula Felsberga, aktieri Vilis Daudziņš un Jānis Kronis. Šogad skanēs divi Artura Maskata darbu pirmatskaņojumi 9. un 13. novembrī. 9. novembrī Artura Maskata darbu atskaņos baritons Rihards Mačanovskis un pūtēju orķestris “Rīga”, savukārt 13. novembrī – jauktais koris “Vēja balss” (diriģents Jurģis Cābulis).

“Iznācis tā, kā uz katru uz Vācieša apaļu vai pusapaļu jubileju man kaut ko iznāk komponēt. Tad es kaut ko skatu, meklēju lasu. Bieži bijusi sajūtu, kā es šito dzejoli  nepamanīju. Vienmēr kaut kas atklājas no jauna. Ir dzejolis, ko ar 15 gadu atstarpi esmu komponējis divas reizes. Radikāli atšķirīgas versijas. Tas nozīmē, ka tur iekšā ir kaut kas tāds, kas man lika pilnīgi savādāk veidot,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzīst komponists Arturs Maskats.

O. Vācieša prēmija pirmoreiz tika pasniegta 1984. gadā, par tās laureātiem kļuva dzejnieki Jānis Peters, Vitauts Ļūdēns un Ivans Dračs, 1988. gadā prēmiju saņēma Vizma Belševica, Māra Zālīte, Jānis Baltvilks un Juris Kronbergs, bet 1993. gadā – Imants Ziedonis, Māra Mellēna, Ernests Spīčs, Valdis Muktupāvels un Guntars Godiņš.

Savukārt Latvijas Radio raidījuma “Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru” veidotāji Toms Treibergs un Svens Kuzmins grāmatas novembra raidījumiem izvēlējušies Ojāra Vācieša muzejā. Arī Ojāra Vācieša krājumu “Nolemtība”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti