Noslēdzas «Dzejas dienas 2014»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Finiša taisnē iegājis festivāls "Dzejas dienas 2014". Festivāla programmā noslēguma pasākums paredzēts svētdien, 22.septembrī, taču oficiālā Dzejas dienu noslēguma un pasākumiem piesātinātākā diena festivālā ir ceturtdiena, 18.septembris.

18.septembra vakarā „Dzejas dienu” ceļš atkal vedīs uz Latvijas Nacionālo bibliotēku. Tur plkst. 18, kā iepriekš jau vēstīts, tiks atklāta dzejnieku un multimākslinieku apvienības „Orbīta” 15 gadu jubilejas izstāde „Orbītai 15”. Laika gaitā „Orbītas” pārstāvjiem izdevies radīt neskaitāmus mākslas un literatūras projektus – izdotas bilingvālas grāmatas, uzņemti video un audio darbi, sagatavotas publikācijas un radīti multimediāli mākslas darbi. Tā visa pārskats – izstādē, kas būs apskatāma līdz 28.septembrim.

Tajā pašā laikā, plkst. 18  „Vijoļšķūnī” (Mazā Krasta ielā 31) notiks tradicionālie Metafiziskās dzejas lasījumi. Šogad to nosaukums ir „Autortiesības”, skatot autorības un līdzautorības tēmu.

18.septembra piesātināto dzejas  programmu turpinas „Dzejcīņa” dažāda vecuma un pieredzes dzejniekiem kafejnīcā "Trusis KAFE" plkst. 19. Vakars noritēs trīs kārtās, katrā no tām dalībniekiem tiks dotas piecas minūtes laika izteikties. Sniegumu katra posma beigās vērtēs gan žūrija, gan klātesošie klausītāji. Trešajā kārtā būs dzejnieku duelis, kura laikā tiks noskaidrots „Dzejcīņas” uzvarētājs. Žūrijā trīs dažādu jomu pārstāvji – dzejnieks, uzņēmējs un modele.

Arī pēdējā „Runā dzejnieks” sesija norisināsies 18.septembrī. Plkst. 19 Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes dārzā interesente varēs klausīties Justīni Janpauli, Katrīnu Rudzīti, Ronaldu Briedi, Tomu Treibergu un Krišjāni Zeļģi.

„Dzejas dienu” noslēgumā, 22.septembrī plkst. 18 peldošajā galerijā "Noass" tiks atvērts Ievas Rupenheites dzejas krājums „nepāriet”. Kā iepriekš jau vēstīts, „nepāriet” ir Ievas Rupenheites trešais dzejoļu krājums. Tajā apkopoti dzejoļi, kas tapuši pēdējo septiņu gadu laikā.

Dzejas dienu noslēgumu ar pasākumu svinēs arī Liepājas Dzejas dienu rīkotāji. Ceturtdien, 18.septembrī, Kultūras tramvaja pasažieriem būs iespēja tikties ar Liepājas dzejniekiem, kuri reisa laikā lasīs literāros darbus. Reisā dosies arī mīmi no Liepājas ceļojošā cirka trupas "BezTemata". Kultūras tramvajs reisu uzsāks plkst. 17.01 no pieturvietas "Kurzeme".

Kā stāsta Latvijas Rakstnieku savienības (LRS) Liepājas biroja vadītāja Sandra Vensko, pasažieri Kultūras tramvajā varēs sastapt dzejniekus Modri Zihmani, Irmu Markopu un citus Liepājas literātu un radošo mūziķu biedrības "Helikons" pārstāvjus, dzejas grāmatas "Greizsirdīgais" autoru Edvīnu Tauriņu, Liepājas dzejnieku grupas "Septembra putni" dalībniekus, kā arī jaunos autorus. Tramvajā skanēs arī dzeja no jaunā Liepājas Universitātes Humanitārā institūta literārā almanaha "Skanošs kā sudrabs ir mans laiks" un kristīgā dzeja.

Savukārt Jūrmalā Dzejas dienas turpināsies līdz 26.septembrim.

19.septembrī plkst.18 Jūrmalas Kultūras centrā tiks atklāta Aivara Vilipsōna izstāde, kurā būs aplūkojamas autora grafikas, skulptūras un bilžjuki, bet plkst. 19 otrā stāva Baltajā zālē Vilis Lācītis lasīs savus jaunākos stāstus no stāstu krājuma "Sekss un vardarbība", kas veltīts celtniecībai. Vilis Lācītis ir dažādu darbu strādnieks no Rīgas, kurš šobrīd dzīvo Apvienotajā Karalistē. Līdz šim iznākušas četras Lācīša grāmatas: "Stroika ar skatu uz Londonu", "Pamodināt Lāčplēsi", "Garais ceļš uz Hantimansijsku" (kopā ar Š. K. Vāvertu) un "Amsterdamas princips".

Savukārt Kauguru kultūras namā 19.septembrī plkst.13 notiks Dzejas dienu pasākums "Dzejas labirints bērniem". Jauniešu teātris "Eksperiments" palīdzēs sākumskolas skolniekiem radošajās darbnīcās atrast ceļu dzejas labirintā, bet plkst.18.30 Andris Kivičs prezentēs savas dzejas grāmatas un dziesmas.

Jūrmalā Dzejas dienas noslēgs literatūrzinātnieka un kultūras žurnālista Arno Jundzes lasījumi no jaunākā romāna "Putekļi smilšu pulkstenī" 26.septembrī plkst.19 Jūrmalas Kultūras centrā Baltajā zālē.

Jau vēstīts, ka festivāls "Dzejas dienas 2014" šogad norit ar devīzi "Dzeja pievelk!" laika posmā no 4. līdz 18.septembrim, piedāvājot teju 40 pasākumus. Dzejas dienas šogad norisinās jau 50. reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti