Kultūras ziņas

Pasniedz "Zelta ābele 2020" galveno balvu

Kultūras ziņas

Stendāla "Sarkanais un melnais" Nacionālajā teātrī

Paziņoti "Zelta ābele 2020" laureāti

Nosauktas pērnā gada skaistākās grāmatas; gada mākslinieks – Armands Zelčs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

8. aprīlī Latvijas Grāmatizdevēju asociācija paziņojusi grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele 2020” rezultātus 7 kategorijās. “Gada mākslinieka” tituls šogad piešķirts dizaineram Armandam Zelčam, speciālbalva – Ilzes Trumpes grafiskajam romānam “Tev viņa patiks”, savukārt lasītāju balsojumā uzvarēja “Tā pirmā pavāru grāmata. 414 senas receptes no 18. gadsimta”.

"Zelta ābele 2020" laureāti

Gada mākslinieks

Titulu “Gada mākslinieks” ieguva Armands Zelčs, kurš strādājis pie “Zelta ābelei” nominētajām grāmatām – “Kartes” (Raimonds Ķirķis), “Meitene” (Lote Vilma Vītiņa),  “Strops” (Ivars Šteinbergs) un "Andris Breže. Gaismas konstruktors" (Santa Hirša).

“Laikmetīgās mākslas pārstāvis var izpausties dažādos medijos, un grāmatu māksla varētu būt viens no tiem. No sākuma tā nebija nodarbe, ar kuru man likās, ka man vajadzētu nodarboties, bet laika gaitā, apstākļiem mainoties, es esmu priecīgs, ka tā ir noticis,” atzina Armands Zelčs.

Dzeja

Raimonds Ķirķis. "Kartes". Dizains – Armands Zelčs
Raimonds Ķirķis. "Kartes". Dizains – Armands Zelčs

Kategorijā “Dzeja” galveno balvu ieguva Raimonda Ķirķa debijas krājuma “Kartes” dizaina autors Armands Zelčs, grāmata iespiesta Jelgavas tipogrāfijā; izdevējs – “Neputns”.

“Mans mērķis ir atstāt pietiekami daudz brīvas vietas klejojumiem, es pat teiktu – prāta klejojumiem. [..] “Kartēs” tukšums ir tā lieta, kas ir nepieciešama,” uzsvēra dizainers Armands Zelčs.

Proza

Sastādītājs Henriks Eliass Zēgners. "Mīlestības grāmata". Mākslinieks – Aleksejs Muraško
Sastādītājs Henriks Eliass Zēgners. "Mīlestības grāmata". Mākslinieks – Aleksejs Muraško

Kategorijā "Proza" par labāko atzīta Henrika Eliasa Zēgnera sastādītā “Mīlestības grāmata”, tās dizainu veidojis Aleksejs Muraško, vāka dizaina ilustrācija – Didzis Upens; Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – “Ascendum”.

“Mīlestības grāmata un literatūra par mīlestību ir šķietami banāli. Un, veidojot grāmatu, mēs gribējām šo klišeju pārvaicāt: kāpēc tas ir banāli, vai tas var nebūt banāli? Un, manuprāt, tas ir izdevies saturā un tas ir izdevies formā,” norādīja “Mīlestības grāmatas” sastādītājs Henriks Eliass Zēgners.

Dokumentālie izdevumi

Autoru kolektīvs. "Stories in Sounds: 100 years of the Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music&q...
Autoru kolektīvs. "Stories in Sounds: 100 years of the Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music". Dizains – Maija Rozenfelde; foto – Artūrs Kondrāts

Dokumentālo izdevumu kategorijā par skaistāko atzīta autoru kolektīva veidotā grāmata "Stories in Sounds: 100 years of the Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music”. Grāmatas dizains – Maija Rozenfelde; Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

“Tā es redzu Latvijas kultūru nākotnē. Vizuālā māksla un audiālā māksla cieši sadarbojas un kopīgi atrod jaunus veidus, kur mēs kopā varam daudz, daudz vairāk izdarīt nekā katrs atsevišķi savā lauciņā rosoties,” sacīja JVLMA rektors Guntars Prānis.

Zinātniskā literatūra

Deniss Hanovs, Valdis Tēraudkalns. "Asiņainā rītausma Parīzē: 1789. gada revolūcija kā mediju n...
Deniss Hanovs, Valdis Tēraudkalns. "Asiņainā rītausma Parīzē: 1789. gada revolūcija kā mediju notikums". Mākslinieks – Daniils Vjatkins

Savukārt kategorijā "Zinātniskā literatūra" galveno balvu ieguva apgāda “Zinātne” izdotā Denisa Hanova un Valda Tēraudkalna grāmata “Asiņainā rītausma Parīzē: 1789.gada revolūcija kā mediju notikums”. Grāmatas dizainu veidojis Daniils Vjatkins, tā iespiesta Jelgavas tipogrāfijā.

“Kad mēs veidojām šo grāmatu, uzreiz bija skaidrs, ka tā nevar būt līdzīga citām grāmatām. Tajā jābūt kādai īpatnībai. Mēs aplūkojām daudzus dažādus variantus - no pašiem vienkāršākajiem līdz viselitārākajiem. Bet tas viss nederēja. Līdz brīdim, kad sapratām, ka vajag vienkārši nedaudz nocirst apakšmalu. Grāmata uzreiz kļūst līdzīga giljotīnas nazim,” pastāstīja dizainers Daniils Vjatkins.

Uzziņu literatūra

Ieva Smiļģe. "Itālija ar mani". Māksliniece – Baiba Linga-Bērziņa, ilustrācijas – Zane Hom...
Ieva Smiļģe. "Itālija ar mani". Māksliniece – Baiba Linga-Bērziņa, ilustrācijas – Zane Homka

Kategorijā "Uzziņu literatūra" uzvarējusi Ievas Smiļģes grāmata “Itālija ar mani”, kuras māksliniece ir Baiba Linga-Bērziņa, izdevējs “L`Italii”, grāmata tapusi Jelgavas tipogrāfijā.

“Man patika ar šo materiālu izklaidēties. Ar dažādiem burtveidoliem, ar itāļu ekspresiju, nebaidījos savienot daudz nesavienojumu lietu. Mēģināju iejusties tādā itāļu noskaņā,” sacīja māksliniece Baiba Linga-Bērziņa.

Mākslas izdevumi

Šelda Puķīte, Indreks Grigors. "Sudrabmeitenes. Fotogrāfijas retušētā vēsture". Māksliniek...
Šelda Puķīte, Indreks Grigors. "Sudrabmeitenes. Fotogrāfijas retušētā vēsture". Mākslinieks – Aleksejs Muraško

Par labāko mākslas izdevumu atzīta Šeldas Puķītes un Indreka Grigora grāmata “Sudrabmeitenes. Fotogrāfijas retušētā vēsture”. Grāmatas dizaina autors ir Aleksejs Muraško; tipogrāfijas – “Veiters” un Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – “Blind Carbon Copy”.

“Katrai no dalībniecēm piešķirta sava vizuālā valoda. Līdz ar to grāmata nav kļuvusi par vienkārši par katalogu, kur visas bildes ir vienā izmērā un piegājiens ir tāds akadēmisks. Šeit ir spēle ar izvietojumu, ar izmēru, ar mērogu, ar iespaidu,” stāstīja dizainers Aleksejs Muraško.

Grāmatas bērniem un jauniešiem

Liene Bērziņa. "Ķiverēns". Dizains – Ivs Zenne, ilustrācijas – Kitija Role
Liene Bērziņa. "Ķiverēns". Dizains – Ivs Zenne, ilustrācijas – Kitija Role

Kategorijā "Grāmatas bērniem un jauniešiem" galveno balvu ieguva Lienes Bērziņas grāmata “Ķiverēns”. Dizains – Ivs Zenne, ilustrācijas – Kitija Role; Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – “BE THE BEAR”.

“Tā ir grāmata ne vien bērniem, bet, mūsuprāt, arī pieaugušajiem. Tā dzirksts ir rezultējusies šajā skaistajā balvā,” uzsvēra māksliniece Kitija Role.

Speciālbalva

Ilze Trumpe. "Tev viņa patiks". Dizains – Linda Lūse, ilustrācijas – Ilze Trumpe
Ilze Trumpe. "Tev viņa patiks". Dizains – Linda Lūse, ilustrācijas – Ilze Trumpe

Šajā gadā žūrija lēma arī piešķirt speciālbalvu Ilzes Trumpes grafiskajam romānam “Tev viņa patiks”. Dizains – Linda Lūse, ilustrācijas – Ilze Trumpe; tipogrāfija – Dardedze Hologrāfija; izdevējs – “Mansards”.

“Melns uz balta, nekā lieka. Patiesa. Emocionāla. Atklāta. Personiska. Vienkārša. Bet ļoti cilvēcīga pasaule atklājas grāmatā. Tā ir sajūta, ko gribējām uzdāvināt savam lasītājam,” sacīja apgāda “Mansards” pārstāvis Arvis Ostrovskis.

Lasītāju balsojums

"Tā pirmā pavāru grāmata. 414 senas receptes no 18. gadsimta". Māksliniece –Inese Hofmane,...
"Tā pirmā pavāru grāmata. 414 senas receptes no 18. gadsimta". Māksliniece –Inese Hofmane, foto Pauls Daija, Uģis Niedre

Lasītāju balsojumā lielāko atbalstu guva no jauna izdotā pirmā pavārgrāmata latviešu valodā “Tā pirmā pavāru grāmata. 414 senas receptes no 18. gadsimta”. Māksliniece – Inese Hofmane, foto Pauls Daija, Uģis Niedre. Tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija; izdevējs – Kocēnu novada dome. Darbs tika nominēts kategorijā “Uzziņu literatūra”.

Mirkļus no “Zelta ābeles 2020” apbalvošanas ceremonijas fiksēja kinorežisors Jānis Ābele, un 8. aprīlī no pulksten 12.00 ar tiem iespējams iepazīties arī LSM, "100g kultūras" un Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas "Facebook" lapās.

Šogad konkursam 69 izdevēji iesniedza 141 grāmatu un žūrija 7 kategorijās nominēja kopā 35 darbus. Nominētos darbus līdz 12. aprīlim iespējams apskatīt izstādē galerijas "Istaba" skatlogos. Savukārt mūža balva šogad piešķirta Intai Kalniņai, kura jau vairāk nekā 45 gadus strādā par grāmatu redaktori.

Konkursu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, “Jelgavas tipogrāfija”, “Arctic Paper Baltic States”. Sadarbības partneri Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Mākslas akadēmija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti