Kultūras ziņas

Dailes teātra mērķis -- iekarot starptautisko arēnu

Kultūras ziņas

Elitas Patmalnieces "Prieks no A līdz Z"

Izdotas Noras Ikstenas "Ulubeles pasakas"

Noras Ikstenas «Ulubeles pasakas»: Nopietnas lietas ietērptas rotaļīgos kostīmos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Klajā nākusi Noras Ikstenas grāmata "Ulubeles pasakas" ar mākslinieka Aivara Vilipsōna ilustrācijām. Pati rakstniece par grāmatu saka - šīs nav gluži pasakas bērniem. Tas ir tikai žanrs, kurā nopietnas lietas ir ietērptas rotaļīgos kostīmos.

Ulubele bija barona Minhauzena sapņu zeme. Taču reiz senos laikos šajā vārdā tika dēvēta arī Ikšķile - pilsēta, kuru ir iemīlējusi rakstniece Nora Ikstena, tāpēc to aprakstījusi tikko izdotajās "Ulubeles pasakās".

Pasaku darbības vieta ir īstā Ikšķile ar Elkšņu skolu, Mūrkrogu un citām vietām, tikai Ulubeles varoņi ir piedomāti. Viņi ir dīvaiņi, kurus vieno ticība brīnumam. Te ir Kugas mājas Artiste, Brīnumbeķeris un Burtlicis, kā arī Kābeļu kalna Romeo un Džuljeta.

"Tur ir pasaka par raganbekām, kuras ēd tikai tie, kas tic, ka tās ir ēdamas. Nesen Arno Jundze "Feisbukā" bija ielicis raganbeku bildes un vaicāja, vai tās ir ēdamas. Es viņam uzrakstīju - ja tu tici, ka tās ir ēdamas, tad tās ir ēdamas," stāsta Nora Ikstena.

Realitāte un pasakas bieži vien mēdz papildināt viena otru. To ir novērtējis arī grāmatas ilustrāciju autors Aivars Vilipsōns. "Mākslinieks Vilipsōns ir labi uztvēris sievietes galvu, kurā viss notiek," teic Ikstena.

Rakstniece stāsta, ka šīs nav gluži pasakas bērniem. Tas ir tikai žanrs, kurā nopietnas lietas ir ietērptas rotaļīgos kostīmos: "Negribas nopietnību. Ja ir uzrakstītas 20 grāmatas, tad var arī paālēties."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti