Rīta Panorāma

Tapusi jauna dziesma "Nedomā Par Mani". Intervija ar mūziķi Arutt

Rīta Panorāma

Vācijā sāk rūpnieciski ražot sintētisko ekoloģisko aviodegvielu

"Nobeli" literatūrā saņem Tanzānijas rakstnieks Gurns

Nobela prēmija literatūrā piešķirta tanzāniešu rakstniekam Abdulrazakam Gurnam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nobela prēmija literatūrā ceturtdien tika piešķirta rakstniekam Abdulrazakam Gurnam, kurš dzimis Zanzibāras salā (Tanzānijā) un lielu daļu mūža nodzīvojis Anglijā. Nobela komiteja nolēmusi apbalvot Gurnu par viņa darbiem, kas vēsta par “koloniālisma sekām un bēgļa likteni starp dažādām kultūrām un kontinentiem".

Abdulrazaks Gurna ir dzimis 1948. gadā Zanzibāras salā Āfrikas piekrastē. Nobela komiteja norāda, ka Zanzibāra bijusi ļoti kosmopolītiska vieta vēl ilgi pirms globalizācijas, jo šajā salā saskāries dažādu koloniālo varu mantojums.

60. gadu sākumā koloniālismam tika pielikts punkts un izveidojās neatkarīgā Tanzānijas valsts. Jaunā vara sāka vajāt arābu izcelsmes pilsoņus, tādēļ Gurna ar ģimeni pārcēlās uz Angliju. Dzimtenē viņš varēja atgriezties tikai 1984. gadā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Gurna ieguvis doktora grādu Kentas universitātē un strādājis par profesoru šajā augstskolā, kur viņš pasniedza angļu valodu un postkoloniālisma literatūru.

Gurna ir sarakstījis desmit romānu (pazīstamākie no tiem ir “Paradīze”, “Pie jūras”, “Dezertēšana”), kā arī virkni stāstu.

Viņš sāka rakstīt 21 gada vecumā svahili valodā, tomēr par viņa galveno darba valodu kļuva angļu valoda. Gurna iedvesmojies no arābu un persiešu dzejas, Korāna, kā arī britu rakstniekiem, sākot no Šekspīra līdz pat V. S. Naipolam, kurš 2001. gadā saņēma Nobela prēmiju literatūrā par līdzīgas tematikas darbiem.

Nobela komiteja norāda, ka Gurna ir rakstnieks, kurš necenšas izdabāt lasītājiem, piemēram, ar “laimīgām beigām”.

“Gurnas literāro darbu pasaulē viss mainās – atmiņas, vārdi, identitāte. Iespējams, tas ir tādēļ, ka viņa projekts nekad nevar sasniegt pilnību,” secina Nobela komitejas priekšsēdētājs Anderss Ulsons.

Nobela prēmija

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti