Nobela prēmija literatūrā piešķirta franču rakstniekam Patrikam Modiano

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šī gada Nobela prēmija literatūrā piešķirta franču rakstniekam Patrikam Modiano (1945), 9.oktobrī paziņoja Nobela prēmijas komiteja.

"Par atmiņu mākslu, ar kādu viņš atklāj visgrūtāk izzināmo cilvēku likteņos un okupācijas dabu," teikts balvas pamatojumā. Nobela prēmijas komiteja raksturojusi Modiano kā mūsdienu Marselu Prustu. Tāpat kā Prusts arī Modiano daudz rakstījis par karu, īpašu uzmanību veltot Otrā pasaules kara laikā okupētajai Francijai un tolaik valdošajam kolaboracionismam. 69 gadus vecais Patriks Modiano dzimis vienā no Parīzes priekšpilsētām uzņēmēja un aktrises ģimenē.

Modiano ir vairāku prestižu prēmiju laureāts. 1972.gadā rakstnieks saņēma  Franču Akadēmijas „Grand Prix”, bet 1978.gadā – Gonkūra prēmiju par romānu „Rue des boutiques obscures” (Tumšo bodīšu iela. Latviešu valodā 1992.gadā izdevis "Preses nams"). 

Modiano ievērību izpelnījās jau ar savu debijas romānu „La place de l’étoile” (Zvaigznes laukums), kurš iznāca 1968.gadā un par kuru rakstnieks saņēma vairākas balvas. Romāns gan nav paticis rakstnieka tēvam, kurš centies izpirkt visu grāmatas tirāžu, lai to iznīcinātu.

Teju visos Modiano darbos (ap 30 romānu) skarti Francijas okupācijas jautājumi – atmiņa, aizmiršana, identitāte un vaina. 

2014. gadā iznācis Modiano romāns "Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier" (Lai tu nepazustu šajā apkārtnē).

Bez "Tumšo bodīšu ielas" latviski tulkots arī romāns “Jaunība, jaunība…” (Daugava, 1999) un “Vistālāk no aizmirstības” (Jumava, 1999).

Nobela prēmiju veido zelta medaļa, diploms un naudas summa astoņu miljonu Zviedrijas kronu jeb 865 tūkstoši eiro apmērā. 2013. gadā Nobela prēmija literatūrā tika piešķirta kanādiešu rakstniecei Alisei Manro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti