Nobela prēmija literatūrā piešķirta ASV dzejniecei Luīzei Glikai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šī gada Nobela balva literatūrā piešķirta ASV dzejniecei Luīzei Glikai, kas pazīstama ar pievēršanos bērnības un ģimenes dzīves tēmām, ceturtdien paziņojusi Zviedrijas Akadēmija.

77 gadus vecā Glika izpelnījusies atzinību par "savu nekļūdīgi poētisko valodu, kas ar skaudru skaistumu individuālo eksistenci padara universālu," teikts Akadēmijas paziņojumā.

Iepriekš 1993.gadā Glika par dzejoļu krājumu "The Wild Iris" saņēmusi Pulicera balvu, bet 2014.gadā - ASV Nacionālās grāmatniecības prēmiju.

Būdama Jeila Universitātes profesore, Glika "tiecas pēc universālā un savos darbos viņa iedvesmojas no mītiem un klasiskiem motīviem, kas sastopami vairumā viņas darbu," norādījusi Akadēmija, piebilstot, ka viņas 2006.gada krājums "Averno" ir "meistarīga (..) Persefones mīta interpretācija".

Pērn Akadēmija Nobela prēmiju literatūrā piešķīra austriešu rakstniekam Pēteram Handkem, tādējādi izpelnoties kritiku par kādreizējā Serbijas prezidenta Slobadana Miloševiča atbalstītāja pagodināšanu.

Akadēmija norādīja, ka tā lēmumu pieņēmusi, vadoties vienīgi no no Handkes literārā snieguma un ignorējot politisko apsvērumus.

Līdz ar balvu Glikai pienākas 10 miljonus Zviedrijas kronu (950 000 eiro) liela naudas prēmija.

Tradicionāli balvu pasniedz Zviedrijas karalis oficiālā ceremonijā Stokholmā 10.decembrī, kad aprit kārtējā gadskārta kopš tās iedibinātāja Alfrēda Nobela nāves 1896.gadā.

Taču Covid-19 pandēmijas dēļ balvas pasniegšanas ceremonija klātienē šogad ir atcelta un balva katram no laureātiem tiks pasniegta viņa paša valstī.

Kā ziņots, pirmdien šī gada Nobela balva medicīnā tika piešķirta ASV virusologiem Hārvijam Alteram un Čārlzam Raisam, kā arī viņu britu kolēģim Maiklam Hotonam par viņu ieguldījumu" Hepatīta C vīrusa atklāšanā.

Otrdien tika paziņots par Nobela balva piešķiršanu fizikā britam Rodžeram Penrouzam, vācietim Reinhardam Gencelam un amerikānietei Andreai Gezai par melno caurumu pētījumiem.

Savukārt trešdien kļuva zināms, ka Nobela balva ķīmijā šogad piešķirta franču zinātniecei Emanuelai Šarpentjē un viņas ASV kolēģei Dženiferai Dudnai par gēnu rediģēšanas tehnoloģiju, kas pazīstama "kā CRISPR-Cas9" jeb DNS "šķēres".

Piektdien tiks paziņots Nobela Miera prēmijas laureāts.

Šī gada Nobela balvu sezona noslēgsies pirmdien, kad kļūs zināms prēmijas ieguvējs ekonomikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti