Kultūras ziņas

Trīs atšķirīgas pasaules Laikmetīgās mākslas centrā Kim?

Kultūras ziņas

Pasniegta Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks"

Hohma – iedomu pilsēta neesošā Latvijas novadā

No «Hohmas» neaizbēgsi: Klajā laists rakstnieka Svena Kuzmina pirmais romāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Apgādā “Dienas Grāmata” klajā laists rakstnieka, stāstu krājuma "Pilsētas šamaņi" autora Svena Kuzmina pirmais romāns “Hohma”, informēja apgāda pārstāvji.

“Tā gadās – varoņa vecāki pārvācas uz nomaļo mazpilsētu Hohmu, lai “atrastos pēc iespējas tālāk no vētras epicentra”, un visa ģimene iekrīt pašā eksistences virpulī. Šeit žēlastības nav, šeit absurds ir nopietns un pat zilonis nevar būt tikai zilonis. Daži mēģina bēgt, bet, kurš gan to nezina, no Hohmas neaizbēgsi,” par Kuzmina grāmatu teic rakstnieks Jānis Joņevs. “Tāda ir mūsu pasaules vēsture – tā griežas ap mietu, tad tā griežas ap tukšu vietu, un beigās mēs esam atpakaļ Hohmā.”

Šī romāna darbība risinās Hohmā – mazā, klusā piejūras kūrortpilsētiņā Latvijas rietumos. Hohmas šķietami rāmā ikdiena, vēsture un mitoloģija vijas kopā ar tās iemītnieku dzīvesstāstiem, atklājot to iekšējās pretrunas, attiecību labirintus un gadiem ilgi glabātus noslēpumus.

Hohmas stāsti ir komiski, traģiski, brīžiem sirreāli, brīžiem absurdi, taču tos vieno gandrīz katram provinces bērnam pazīstams konflikts: skumjas pēc dzimtās pilsētas un vienlaikus vēlme uz visiem laikiem ar to pārraut saiknes – neatkarīgi no tā, vai tas patiešām ir izdarāms vai nav.

Svens Kuzmins ir pazīstams kā etīžu teātra “Nerten” teātra režisors un aktieris, radio raidījuma "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru" veidotājs. Viņa stāstu krājums "Pilsētas šamaņi" izpelnījies atzinību gan Latvijā, gan ārzemēs. Kuzmina stāsti tulkoti angļu, krievu, lietuviešu, igauņu un spāņu valodā. "Hohma" ir autora pirmais romāns.

“Es bieži esmu domājis, vai ir iespējams uzrakstīt grāmatu, kas pilnībā sastāv no spilgtiem pirmajiem teikumiem – tādiem, kas paver bezgalīgas iespējas un liek izlasīt nākamo teikumu, un tas savukārt ir tik aizraujošs, ka liek izlasīt vēl vienu... un tā tālāk. "Hohma" manā skatījumā ļoti pietuvojas šim ideālam. Darbs, kas uzrakstīts ar tik bagātīgu iztēli, ka ik teikums šķiet tikpat svaigs un rotaļīgs kā pirmais,” par Kuzmina grāmatu saka rakstnieks un žurnālists Miks Koljers.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu, tās māksliniecisko noformējumu veidojis Svens Kuzmins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti