«Neputns» sveic Jāni Rokpelni jubilejā ar dzejas krājumu «Post factum»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dzejnieks Jānis Rokpelnis oktobrī svin 70 gadu jubileju. Izdevniecība “Neputns” dzejnieku sveic, izdodot astoto Jāņa Rokpeļņa dzejas krājumu “Post factum”.

“Šis krājums ne velti nosaukts “Post factum”, tajā liela loma ir redaktoram, kas ietvēris arī 90. gadu periodikā izkaisīto dzeju un sakārtojis šī krājuma kompozīciju. Līdz ar to dzejas krājums ieguvis tādu kā liktens smagumu, bet nevarētu teikt, ka tas ir pesimistisks. Tādu grāmatu es nekādā gadījumā negribētu radīt – mūžam beigas, beigts un pagalam,” tā dzejnieks Jānis Rokpelnis.

Savukārt krājuma redaktors Kārlis Vērdiņš to raksturo: “Vēl nekad viņa dzeja nav bijusi tik lakoniska un koncentrēta, vēl nekad viņš tik ļoti nav uzticējies lasītājam, kuram atliek vai nu saprast Rokpelni no pusvārda, vai arī izsijāt caur pirkstiem veselu bibliotēku, lai viņa rakstīto atšifrētu.”

Jānis Rokpelnis (1945) studējis psiholoģiju un filozofiju Ļeņingradas Universitātē, pabeidzis filozofijas studijas Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē. Izdevis vairākus dzejas krājumus, eseju krājumus, romānu, scenārija autors vairākām animācijas filmām. Bijis redaktors lielam skaitam jauno autoru dzejas un daiļliteratūras grāmatu. Dzejnieks saņēmis Baltijas valstu prestižāko balvu – Baltijas Asamblejas balvu (2000), kā arī vairākus nacionālus apbalvojumus (Literatūras gada balvu, žurnāla “Latvju Teksti” balvu, Ojāra Vācieša prēmiju u. c.).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti