Kultūras rondo

Piedāvājam iepazīties ar diviem jauniem repa mūzikas albumiem

Kultūras rondo

Apskatāma Daigas Grantiņas personālizstāde "Lauka telpa"

Literatūras žurnāla "Punctum" festivāls pievēršas kopienas tēmai

Ņemot dzejnieku Linardu Taunu par atskaites punktu, sākas literatūras žurnāla «Punctum» festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Linarda Tauna simtgade, mūslaiku Latvijas literārās kopienas, kā arī dzeja un proza no Ukrainas – tam visam no 25. maija līdz 3. jūnijam pievērsīsies literatūras un filozofijas žurnāla "Punctum" festivāls. Programmā ne tikai lasījumi un diskusijas, bet pat dejas performance un koncerti. Tas viss notiks dažādos galvaspilsētas punktos. 

"Tas, ka mēs festivālu veltīsim Linardam Taunam, bija skaidrs jau pirms pāris gadiem; šogad izcilajam trimdas dzejniekam apritētu simts gadu. Fokuss bija mazliet citādāks, ne tik ļoti koncentrējoties uz "Elles ķēķa" grupējumu, bet vairāk uz viņa dzejas motīviem," par festivāla ieceri Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta žurnāla "Punctum" redaktore Laura Brokāne. "Bet, 

ņemot vērā pēdējā laika notikumus un karu Ukraina, festivāla rīkotāji saprata, ka mūsu uzdevums būtu uz šejieni dabūt pēc iespējas vairāk ukraiņu rakstnieku." 

"Punctum" redaktore saredz līdzību starp pašreizējo situāciju un Tauna dzīvi – viņa radošie gadi pagāja svešumā, slēpjoties no kara šausmām un kopā ar citiem Latvijas radošajiem patvērumu rodot Ņujorkā sapulcinātajā literātu grupā "Elles ķēķis": "Un to mēs savelkam kopā ar šībrīža situāciju, kad arī ukraiņi ir nu jau izmētāti pa visu pasauli, bet saglabā ļoti, ļoti apbrīnojamu vienotību." Ukrainas literātes, kas ieradīsies uz "Punctum" festivālu, visas kā viena saziņā uzsver – ukraiņi šobrīd ir kā liela ģimene un radošie viens otru pabalsta. 

Linarda Tauna vēsturiskais konteksts festivālā ir kā atskaites punkts, precizē Brokāne, un viss nebeidzas tikai ar Ukrainu: 

"Mēs vēlamies izcelt arī literārās kopienas, kas šobrīd Latvijā mums šķiet interesantas,

par kurām ir vērts runāt. Tāpēc mums programmā ir godalgotie Preiļu konceptuālisti, kas ir ļoti interesanta apvienība, un ir jaunā literārā žurnāla "Strāva" redakcijas pasākums. Mēs arī no otras puses skatāmies uz kopienām – kāda ir motivācija šobrīd rakstniekiem vispār veidot apvienības, ko tas viņiem dod. Par to mēs diskutēsim atsevišķā diskusijā."

Festivāla atklāšanas pasākumā 25. maijā notiks horeogrāfes Kristīnes Brīniņas kolektīvā dejas performance, ukraiņu autoru lasījumi un grupas "Sigma" koncerts, savukārt noslēgumā – 3. jūnijā – gaidāms Linarda Tauna simtgades koncerts "Mūžīgais mākonis". To veido režisore Māra Ķimele, mūziķi Shipsi un Sniedze Prauliņa, kā arī aktieri Kaspars Znotiņš un Kaspars Aniņš. 

"Elles ķēķis" un Tauns, kā atklāj Ķimele, viņai bija zināmi, bet līdz šim tā cieši ar tiem režisore nebija satuvinājusies: "Tagad, kad jāiestudē un ar aktieriem kopā jālasa šī dzeja, tad, protams, tā ir pavisam cita lieta, tad tu esi spiests ieiet tur iekšā un saslēgties ar katru dzejoli. Secinājums ir tāds, ka viņš ir liels dzejnieks. Ir dažreiz tāda attieksme vietējiem latviešiem pret tiem latviešiem, kuri nedzīvoja Latvijā ilgus gadu desmitus, ka tie jau tur tikai tā jokojās, ka tā nav īsta, profesionālā māksla. Nē, tā ir īsta, profesionāla dzeja! Tas ir liels dzejnieks!" 

Koncerta "Mūžīgais mākonis" veidotāju mērķis ir atvest Taunu mājās, skaidro Ķimele: "Tas skan varbūt pat patētiski, bet tā tas ir, jo Latvijā viņu maz pazīst. Viņš ir kā dzejnieks pilnīgi noteikti līdzvērtīgs Ojāram Vācietim, 

un ne jau velti tieši Ojārs Vācietis viņa pirmo krājumu sakārtoja, un Ojāra Vācieša vēlāko gadu dzejā ir ārkārtīgi spēcīga Tauna ietekme. Droši vien, ka literatūrzinātnieki mani apstrīdēs, bet es pašreiz kā Tauna dzejas izpildītājs to ļoti jūtu. Tā ir līdzīga struktūra, arī domāšana, arī iekšējais rimts, arī formējums un tā nervozitāte. Protams, Taunam ir arī ļoti mierīgi un rāmi dzejoļi – tāpat kā Ojāram Vācietim [..]. Tauns ir ļoti dažāds." Laura Brokāne vērš uzmanību uz to, ka pirms noslēguma koncerta (Zirgu ielas koncertzālē) Latvijas Mākslas akadēmijā notiks Linardam Taunam veltīts priekšlasījumu simpozijs un diskusija. 

Dzejkoncerts "Mūzīgais mākonis"
Dzejkoncerts "Mūzīgais mākonis"

Kā ierasts, festivāla pasākumu norises vietas ir izkaisītas visvisur. "Mēs cenšamies pēc iespējas dažādās vietās būt," atzīmē Brokāne. "Ļoti zīmīga ir Anniņmuiža, kas ir Tauna bērnības vieta. To mēs esam izvēlējušies par vietu mūsdienu dzejnieku lasījumiem, kas ir radījuši tādas kā parafrāzes par Tauna dzeju. Šis ir ikgadējs pasākums, ko mēs parasti veltām vienam dzejniekam, ko esam izcēluši. Un šogad atsaucība bija ļoti liela – mums ir gandrīz 14, 15 dzejnieki. [..] Arī pārējā festivāla ģeogrāfija ir izvēlēta tāda, lai būtu pēc iespējas interesantāk." 

Sliktu laikapstākļu gadījumā divi brīvdabas pasākumi tiks pārcelti uz telpām. Programma un aktuālā informācija par festivāla norisi uzmeklējama "Punctum" tīmekļa vietnē vai "Facebook" lapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti