Mūžībā devusies rakstniece Andra Neiburga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

62 gadu vecumā mirusi izcilā latviešu rakstniece Andra Neiburga, vēsta portāls “Satori”.

Andra Neiburga dzimusi 1957. gada 16. janvārī. Absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju, strādājusi izdevniecībā "Avots" par māksliniecisko redaktori, bijusi Latvijas Jauno literātu apvienības vadītāja un konsultante, žurnāla "Karogs" redakcijas kolēģijas locekle un māksliniece, viesnīcas "Neiburgs" īpašniece, apsaimniekojusi savas dzimtas namīpašumus.

Visvairāk viņa pazīstama kā spožu stāstu autore, bet viņa strādājusi arī kā tulkotāja, publiciste un scenāriju veidotāja. Viņas pazīstamāko darbu vidū ir „Izbāzti putni un putni būros”, „Stāsts par Tilli un Suņuvīru”, kā arī „Stum stum”, kas ir viņas vispopulārākais stāstu krājums.

Andras Neiburgas prozas pētnieks Jānis Ozoliņš viņu raksturo kā ļoti humānistisku autori. 

“Es domāju, ka viņas daiļrade literatūras kontekstā savu lappusi ir atradusi, tie kopsummā ir 30 stāsti, kurus viņa ir sarakstījusi, un tas šķiet varbūt kādam tik maz, tie nav kopoti raksti vairākos sējumos. Bet šie stāsti ir bijuši ārkārtīgi spēcīgi,” Latvijas Radio sacīja Ozoliņš.

Jānis Ozoliņš par Andru Neiburgu
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

“Un jā, es esmu redzējis situācijas, kā jaunieši iet pa ielu un lasa Andras Neiburgas stāstus, atkārtoto izdevumu, un šādi momenti ir bijuši vairāki. Tas acīmredzot parāda viņas prozas spēku un dziļumu, kurā apvienojas groteskais ar komisko, ar traģisko, ar skumjo, ar dzīvi apliecinošo,” sacīja Ozoliņš.

“Es varētu teikt, ka Andra Neiburga ir ļoti humānistiska autore, viņai šī līnija ir bijusi ļoti, ļoti būtiska,” piebilda Ozoliņš.

Neiburgas pirmā literatūras publikācija nodrukāta 1985. gadā – stāsts "Spīdēja saule" laikrakstā "Literatūra un Māksla".  

Viņa latviski tulkojusi Mihaila Bulgakova romānu "Suņa sirds", Oskara Vailda lugu "Ideāls vīrs" izrādei Liepājas teātrī, tulkojusi un lokalizējusi Artura Šniclera lugu "Aplis" izrādei "Rondo" Jaunajā Rīgas teātrī, sarakstījus scenāriju filmai "Mazās kaislības" (režisors Oļegs Rozenbergs). Pēc Neiburgas darbiem 1996. gadā uzvesta izrāde bērniem "Tille un suņu vīrs", 2002. gadā ierakstīts Latvijas Radio iestudējums un tapusi stāsta ekranizācija. 2012. gadā viņas stāsti tika izmantoti izrādē "Stum, stum" Jaunajā Rīgas teātrī.

2017. gadā notika viņas daiļradei veltīta konference "Andra Neiburga: valoda, dzimte, stāstījums, attēls", 2018. gadā tika izdots tāda paša nosaukuma rakstu krājums – pirmā zinātniskā grāmata, kas veltīta Neiburgas daiļradei.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti