Mūžībā devusies dzejniece Kornēlija Apškrūma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

11. janvārī 83 gadu vecumā mūžībā devusies dzejniece Kornēlija Apškrūma, aģentūrai LETA apstiprināja apgādā "Zvaigzne ABC".

Kā norādīts Alūksnes pilsētas bibliotēkas tīmekļvietnē, Apškrūma dzimusi 1937. gada 12. aprīlī Valkas rajona toreizējā Palsmanes pagasta "Dauguļos" saimnieka ģimenē. Viņa beigusi Sikšņu pamatskolu un Smiltenes vidusskolu, rakstījusi jau skolas literārajam žurnālam, kā arī piedalījusies literārajos konkursos.

Pēc vidusskolas beigšanas iestājusies Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātē, bet veselības problēmu dēļ pēc diviem gadiem mācības pārtraukusi. Apškrūmas darba mūžs saistīts ar Virešu pagasta bibliotēku. Darba gaitas tur viņa uzsākusi 1958. gada 1. septembrī, un tur aizvadīti vairāk nekā 43 gadi.

Daudzus gadus Virešu pagasta 1. bibliotēka bija viena no Latvijas labākajām bibliotēkām, uz kuru smelties pieredzi brauca kolēģi no visiem rajoniem. Apškrūmas darbs šajā laikā ir arī attiecīgi novērtēts – 1981. gadā viņa apbalvota ar medaļu "Par izcilu darbu", 1985. gadā piešķirta medaļa "Darba veterāns", 1987. un 1995. gadā dzejniecei piešķirti Latvijas Kultūras ministrijas Goda raksti. Jau 1975. gadā Apškrūmas vadītajai bibliotēkai piešķirts Teicama darba bibliotēkas nosaukums.

2007. gada 16. novembrī par nopelniem Latvijas labā Apškrūma saņem valsts apbalvojumu – Atzinības krusta Sudraba Goda zīmi. Par krājumu "Priekā un skumjās rakstīti panti" dzejniece 2007. gadā saņēma "Lielo lasītāju balvu", arī 2008. gadā par krājumu "Atnāc mani vēl satikt" un 2015. gadā par grāmatu "Dzirdēt ar sirdi" viņa saņēma šo pašu balvu.

Pagājušā gada aprīlī, īsi pirms dzejnieces 83. dzimšanas dienas, iznāca Apškrūmas jaunākā grāmata "Mīļumvārdi. Apsveikumi. Vēlējumi", ko klajā laidis apgāds "Zvaigzne ABC". Savukārt izdevniecībā "Jumava" 2020. gada augustā tika izdots dzejnieces lirikas krājums "Mirkļa pieskāriens".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti