Panorāma

K. Misāne: no Dienvidāfrikas bēgu, glābjot sava bērna dzīvību

Panorāma

Ar "Pēdējām stundām" dzimst jauns teātris

Miris dzejnieks un rakstnieks Leons Briedis

Mūžībā devies dzejnieks Leons Briedis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Naktī uz sestdienu, 1. februāri, pēc grūtas slimības slimnīcā mūžībā aizgājis izcilais dzejnieks un atdzejas virtuozs Leons Briedis, sociālajā tīklā “Facebook” informēja Rakstnieku savienība.

Briedis dzimis 1949. gada 16. decembrī Madonas rajonā, ieguvis izglītību Latvijas Universitātes  Vēstures un filoloģijas fakultātē, 1974. gadā beidzis Kišiņevas Valsts universitātes Spāņu valodas un literatūras nodaļu, 1979. gadā  beidzis M.Gorkija Literatūras institūtu Maskavā.

1974. gadā kļuvis par Latvijas Rakstnieku savienības biedru, 1986.-1987. gadā bija dzejas nodaļas vadītājs laikrakstā "Literatūra un Māksla", 1989.-1991. gadā - galvenais redaktors žurnālā "Grāmata".

2010. gadā par dzejoļu krājumu "Mijkrēšļa rokraksts" saņēmis Ojāra Vācieša literāro prēmiju. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Viņš tulkojis un atdzejojis no latīņu, krievu, poļu, angļu, romāņu, albāņu un citām valodām, bijis lugu, mūziklu un kinoscenāriju autors. Sarakstījis arī grāmatas bērniem. Sadarbībā ar komponistu Raimondu Paulu Briedis sacerējis tekstus aptuveni 150 dziesmām. 

Pērn izdots Leona Brieža pirmais romāns “Vilcene un atraitnis”. Tas ir tiešs un skarbs vēstījums par cilvēku, kas mitinās paralēlos laikos, mēģinot samierināties – ar savu likteni, savu cilvēcību un romāna gaitā neredzamo, bet nojaušamo – nākamību. Romānu “Vilcene un atraitnis” 2019. gadā izdeva apgāda “Dienas Grāmata”. To dzejnieks uzrakstīja pēc sievas nāves. Romāns ir sabiedrisko mediju gada balvas “Kilograms kultūras” 2019. gada finālists.

2015. gadā Briedis saņēma LaLiGaBa (Latvijas Literatūras gada balva) balvu par mūža ieguldījumu:
 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.


 

Dzejniece Liāna Langa Latvijas Radio sacīja, ka vēl nesenā telefonsarunā Briedis bijis dažādu ieceru un iedvesmas pilns.

Liāna Langa: Par Leonu Briedi
00:00 / 02:03
Lejuplādēt

“Leons Briedis bija mūsu valodas un kultūras Donkihots, kas vienmēr cīnījās ar klātesošo un uzglūnošo barbarismu vējdzirnavām. Šādi cilvēki ir retums. Viņš bija ar apbrīnojamām darbaspējām, vitalitāti, zināšanām un atmiņu apveltīts dzejnieks, prozaiķis, esejists, tulkotājs, atdzejotājs un intelektuālis,” sacīja Langa.

“Leona Brieža devums Latvijas kultūrtelpā ir patiešām ļoti apjomīgs un nav pārvērtējams,

Viņa aiziešana ir zaudējums, bet viņš nemitīgi atgriezīsies, viņa pārlaicīgajai dzejai  skanot daudz brīnišķīgu latviešu komponistu dziesmās, caur viņu atdzejotajiem dzejniekiem un caur savu dzeju, esejām un autobiogrāfisko romānu,” sacīja Langa.

Nacionālie dārgumi. 100 g kultūras. Dzejnieks Leons Briedis (04.01.2015):

 

Leons Briedis - dzejā, atdzejā un sarunās:

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 

 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti