Kultūras ziņas

Pēterim Krilovam 65!

Kultūras ziņas

Laimas Bikšes izstāde galerijā "Daugava"

Mūžībā aizgājusi Margarita Stāraste

Mūžībā aizgājusi Margarita Stāraste

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mūžībā aizgājusi bērnu pasaku grāmatu autore un ilustratore Margarita Stāraste, kura šomēnes nosvinēja savu 100 gadu jubileju, apstiprināja izdevniecības "Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Stāraste mirusi šorīt plkst.8.30. Rakstniece vēlējusies, lai viņas pēdējā atdusas vieta būtu Pirmo Meža kapu mākslinieku kapu kalniņā, un pašlaik tiek kārtotas nepieciešamās formalitātes, lai to īstenotu, stāstīja Kilbloka.

Nozīmīga vieta latviešu bērnu literatūrā ir autores radītajiem pasaku tēliem - Zīļukam, piparkūku vīriņam Kraukšķītim "Ziemas pasakā" - un zinātkārajām meitenēm - Tincei Stārastes darbā "Tince grib mācīties" un Ieviņai Zentas Ērgles darbā "Ieviņa Āfrikā".

Kopumā māksliniece ir ilustrējusi aptuveni 100 gan pašas, gan citu autoru sarakstītas grāmatas - pasakas, tēlojumus, dzejoļus, kā arī tautasdziesmas. Viņas darbi tiek publicēti kopš 1942.gada. Pēc vairāku gadu prombūtnes Nīderlandē māksliniece bija atgriezusies uz dzīvi Latvijā.

1982.gadā Stāraste saņēmusi literāro balvu "Pastariņa prēmija", savukārt 1999.gadā viņas devums bērnu daiļliteratūrā un nopelni valsts labā novērtēti ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Stāraste dzimusi 1914.gada 2.februārī Vladimirā. No 1933. līdz 1941.gadam viņa mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijas Purvīša dabasskatu glezniecības meistardarbnīcā pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša, 1952.gadā absolvējusi akadēmijas Grafikas nodaļu. 1937.gadā māksliniece sākusi piedalīties izstādēs. Stārastei ir bijušas divas personālizstādes - 1989. un 1994.gadā.

1964.gadā Stāraste kļuvusi par Latvijas Mākslinieku savienības biedri, 1991.gadā - par Latvijas Rakstnieku savienības biedri.

1942.gadā Stāraste sākusi rakstīt un ilustrēt savas bērnu grāmatas. Viņa kopumā sarakstījusi 20 grāmatas. Jau ar pirmajiem izdevumiem Stārastes talantu novērtēja gan lasītāji, gan Miķelis Goppers "Zelta ābelē", gan Helmars Rudzītis apgādā "Grāmatu draugs".

Stārastes populārākās grāmatas ir "Balti tīri sniega vīri", "Ziemassvētku pasakas", "Zīļuks", "Pasaku ābece" un "Lācīša Rūcīša raibā diena". Viņas grāmatas ir tulkotas citās valodās, tostarp poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu. Stāraste ir līdzautore 1994.gadā iznākušajam lībiešu tautasdziesmu krājumam "Urū! Rurū!", kas tika izdots latviešu un lībiešu valodā.

Māksliniece ir veidojusi dekorācijas arī savu darbu iestudējumiem Latvijas Leļļu teātrī un Jaunatnes teātrī.

Pēc Margaritas Stārastes pasakas motīviem tapusī režisores Daces Rīdūzes animācijas filma "Zīļuks" iekļauta 61.Berlīnes kinofestivāla programmā, bet šogad 64. Starptautiskajam Berlīnes Filmu festivālam nominēta Rīdužes filmiņa "Sārtulis".

Stāraste bija precējusies ar koktēlnieku Kārli Stārastu laikā no 1941. līdz 1969.gadam, taču vīrs no ģimenes aizgājis jau 1950.gadā. 1993.gadā viņa apprecējusies ar nīderlandieti, jaunības mīlu Gerritu Bordevīku, ar kuru Nīderlandē dzīvoja līdz vīra nāvei līdz 2000.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti