Miris absurda teātra klasiķis Slavomirs Mrožeks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nicā 83 gadu vecumā miris poļu rakstnieks un dramaturgs Slavomirs Mrožeks, ziņo izdevums „Gazeta Wyborcza”.

2002.gadā Mrožeks pārcieta smagu insultu, kas izraisīja afāziju – runas spēju zudumu smadzeņu darbības traucējumu dēļ. Trīs gadu laikā rakstniekam izdevās tikt galā ar slimību un atsākt literāro darbību. 2008.gadā Mrožeks pārcēlās uz dzīvi Francijas dienvidos.

Par pirmo un vienīgo lielo darbu darbu pēc pārciestā insulta kļuva Mrožeka autobiogrāfija, kuru, kā atzina pats rakstnieks, viņš rakstījis, logopēda mudināts vingrināties.

Mrožeks dzimis 1930.gadā Krakovā. Mācījies Krakovas politehniskā institūta Arhitektūras fakultātē, paralēli apmeklējot nodarbības Krakovas Mākslas akadēmijā. Pirmās Mrožeka satīriskās publikācijas parādījās vietējā avīzē 1950.gadā, bet 1953.gadā iznāca pirmais topošā rakstnieka stāstu krājums, tomēr pasaules slavu Mrožeks izpelnījās ar saviem dramaturģiskajiem sacerējumiem.

Ja prozā Mrožeks tiek salīdzināts ar Vitoldu Gombroviču un Staņislavu Ignāciju Vitkeviču, tad dramaturģijā viņa vārds minēts līdzās absurda teātra klasiķiem Semjuelam Beketam, Eiženam Jonesko un Tomasam Bernhardam.

Mrožeka pirmā luga „Policisti” publicēta 1958.gadā, bet populārākā – „Tango” dienas gaismu ieraudzīja 1964.gadā. Kopumā Mrožeks sarakstījis apmēram 40 lugas, no kurām pazīstamakās – „Karalis”, „Striptīzs”, „Mīlestība Krimā”, „Emigranti”.

No 1963.līdz 1996.gadam rakstnieks pavadīja emigrācijā ASV, Francijā, Vācijā, Itālijā un Meksikā.

Polijā Mrožeku dēvē par vienu no nozīmīgākajiem mūsdienu poļu māksliniekiem.


Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti