Kultūras ziņas

Valteram Nollendorfam – 90

Kultūras ziņas

Alekseja Naumova glezniecība Rozes Stiebras filmā

Mīlu Tevi. Jāņa Pauļuka vēstules Felicitai Pauļukai

«Mīlu tevi» – grāmatā apkopotas gleznotāja Jāņa Pauļuka vēstules Felicitai Pauļukai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Apgāds “Zinātne” laidis klajā grāmatu “Mīlu tevi”, kurā mākslas zinātniece Ingrīda Burāne apkopojusi gleznotāja Jāņa Pauļuka vēstules savai sievai, māksliniecei Felicitai Pauļukai. Viņa tās, neraugoties uz šķiršanos, saglabājusi no pirmās vēstules 1941. gada 4. novembrī līdz pat pēdējai zīmītei 1956. gadā. Kā uzsver grāmatas sastādītāja, privātā sarakste izgaismo ne tikai gleznotāja attieksmi pret savu mūzu, bet arī pret mākslas uzdevumiem un principiem.

Jaunās grāmatas “Mīlu tevi” sastādītāja Ingrīda Burāne teic, ka par Jāņa Pauļuka vēstulēm uzzinājusi jau 70./80. gadu mijā, kad satuvinājusies ar mākslinieci Felicitu Pauļuku. Viņa ar gleznotāju karali iepazinās sešpadsmit gadu vecumā, būdama par viņu 19 gadus jaunāka. 1943. gadā abi apprecas, un desmit gadu ilgajā kopdzīvē Felicita ir mūza, modele un sievietes skaistuma ideāls ne vien vīra gleznās, bet, kā izrādās, – arī vēstulēs.

Vēstuļu tēmu spektrs ir ļoti plašs – no sadzīviskām, kurās Pauļuks māca Felicitai vārīt biešu zupu no trūcīgas pēckara pārtikas līdz pat filozofiskām apcerēm par dzīves jēgu un gleznošanas uzdevumiem.

Ingrīda Burāne lasa vēstules fragmentu: “Tagad esmu nolēmis pateikt vārdos, kam jābūt, lai varētu patiesi uzgleznot pavasari. Vispirms nedrīkst domāt, ka gleznu varēs veikt pēc novērojuma dabā. Nedrīkst ar spēku un ātrumu radīt, bet jābūt ar sevi skaidrībā. Par skaistumu – skaistums ir virsotne patīkamām jūtām. Pavasaris ir jūtu atmoda, un tas ir gleznā jārāda.”

Pēc Ingrīdas Burānes domām vēstules jāpublicē vairāku iemeslu dēļ. Viņa skaidro:

“Vēstulēs es ieraudzīju pilnīgi cita lieluma personību, un tas bija tas, kāpēc es izšķīros par to publicēšanu, lai cilvēki redz, cik virspusīgi kādreiz ir mūsu priekšstati arī par lielām personībām.

Turklāt es domāju, ka šī grāmata palīdzēs daudziem jauniem māksliniekiem varbūt veidot savu ceļu un zināmā mērā palīdzēs saprast, ko nozīmē kļūt par tāda līmeņa, tāda mēroga mākslinieku.”

Savukārt citiem lasītājiem grāmata būs baudāma arī kā vīrieša un sievietes attiecību drāma vēstulēs.

“Neraugoties uz visu, neraugoties uz sāpēm un pāridarījumiem, turklāt no abām pusēm, viņi tomēr saglabā ļoti lielu cieņu viens pret otru, un tas nāk caur glezniecību,” atzīmē Burāne.

Arī pati grāmata vizuāli ir mākslinieces Daigas Brinkmanes suverēns mākslas darbs, kas tapis “vienā vilnī” ar pārējo komandu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti