Meistara Jāņa Streiča 22 filmas apkopotas vienā grāmatā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jāņa Streiča kino gada noslēgumā apgāds „Dienas Grāmata” laiž klajā kinokritiķes Dairas Āboliņas grāmatu „Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas”, kurā atsevišķa nodaļa veltīta katrai no Meistara filmām vairāk nekā 40 gadus ilgajā kinorežisora biogrāfijā. Grāmatas atvēršanas svētki notiks 2. decembrī plkst. 16.00 kinoteātrī „Splendid Palace”.

“Katrs latvietis mīl Streiču, bet, būsim godīgi, zina tikai četras, piecas Streiča filmas,” konstatēja Āboliņa un ķērās pie darba, lai aizpildītu baltos plankumus kinoskatītāju zināšanās par leģendārā kinorežisora radošo mūžu.

No filmas „Kapteiņa Enriko pulkstenis” (1967) līdz filmai „Rūdolfa mantojums” (2010) — tāda ir amplitūda šajā apjomīgajā grāmatā, kur katras filmas nodaļu veido vairāki atšķirīgi teksti.

Āboliņas profesionālais redzējums par katru no filmām, papildināts ar stāsta dramaturģiskās uzbūves shēmu, sauktu par “filmas kardiogrammu”.

Grāmatā atklājas kinokritiķes sarunas ar Streiču par katras filmas tapšanas procesu un laikmeta fonu, atraktīvām detaļām un filmas turpmāko dzīvi.

Grāmatā ietverta izsmeļoša faktoloģiskā informācija - filmu anotācijas, uzņemšanas grupu darbinieki, skaidrojošas piezīmes par cilvēkiem, faktiem un parādībām, Streiča biogrāfija un arī bagātīgs ilustratīvais materiāls, kas ietver daudz pirmpublicējumu (filmu kadri, plakāti, darba momenti un pat paša Jāņa Streiča zīmējumi).

Grāmatas autore Āboliņa ir profesionāla žurnāliste un kinokritiķe ar Latvijas Universitātē un Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūtā iegūtu izglītību un vairāk nekā 20 gadu pieredzi Latvijas un pasaules kinomākslas norisēs, starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas vadītāja, Eiropas Kino akadēmijas biedre. Publicējas medijos, veido Latvijas televīzijas raidījumus un reportāžas no starptautiskiem kinofestivāliem, strādājusi Latvijas un starptautisku kinofestivālu žūrijās, lasa lekcijas kinostudentiem, ir kinoteātra „Splendid Palace” kuratore un filmu programmu veidotāja. Scenārija autore, redaktore un producente vairākām dokumentālajām filmām (jaunākā no tām – „Mans draugs Jānis Streičs” (2016)), kopā ar režisori Agitu Cāni-Ķīli veido ciklu Filmas arheoloģija par Latvijas kino vēsturi. Jāņa Streiča maģiskais reālisms.

„Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas” ir Āboliņas pirmā grāmata.

Grāmata iznāk kino žurnālistes un redaktores Kristīnes Matīsas vadītajā sērijā „Kino Rakstu bibliotēka”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti