Kultūras ziņas

Franču kormūzika Latvijas Radio kora skanējumā

Kultūras ziņas

"Rīga Dimd" Dailes teātrī

Pasniegta Dzintara Soduma balva literatūrā

Māris Bērziņš: Ir jāturpina Soduma domāšana vēl augstākā intensitātē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Sodums vienmēr ir teicis, ka jādomā, un man liekas, ka ir jādomā vēl vairāk nekā Sodums, ir jāturpina Soduma domāšana, bet vēl augstākā intensitātē,” saka Dzintara Soduma šīgada balvas laureāts rakstnieks Māris Bērziņš.

Jau vēstīts, ka Ikšķiles novada pašvaldība pasniedz rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma vārdā nosaukto balvu jau trešo gadu. Soduma balvas fonds ir 4269 eiro.

Šogad balvai bija pieteikti vairāk nekā 20 oriģināldarbu prozā, dzejā, kā arī tulkojumi. Balvu par romānu "Svina garša" saņēma rakstnieks Māris Bērziņš.

Latviešu rakstnieks un tulkotājs Dzintars Sodums, vairāk nekā 60 gadus dzīvodams trimdā Zviedrijā un ASV, nenogurstoši savu dzīvi veltīja latviešu valodas un literatūras saglabāšanai un novatorisma attīstīšanai. Kā dāvanu latviešu valodai Sodums pasniedzis pasaules literatūras meistardarba "Uliss" tulkojumu.

„Latviešu valoda manā uztverē ir strupa, skaidra, racionāla ar lielām poētiskām iespējām, labāk lietot to instrumentu, kas ir visderīgākais.”

Dzintars Sodums (1922-2008)

Romāns "Svina garša" runā par Otrā pasaules kara sākuma posmu, sāpīgiem vēstures, tautas apziņas un zemapziņas brīžiem. Māris Bērziņš šajā ziņā ir novators. Romāns izgaismo 20.gadsimta pārbaudījumu izturējušas vērtības – cilvēcisku līdzjūtību, atvērtību citu ciešanām, atbildību un personisku drosmi. 

Romāns tiek raksturots kā spilgts mākslas darbs, kura elektrizējošais spēks ievelk sevī, liek domāt un just līdzi – gluži tāpat kā Soduma darbi.

„Sodums daudz diezgan kritiski izsakās par daudzām tēmām, bet viņš arī vienmēr saka to, ka ir jādomā, un man liekas, ka ir jādomā vēl vairāk nekā Sodums, ir jāturpina Soduma domāšana, bet vēl augstākā intensitātē,” uzsver Māris Bērziņš.

Kā vēstīts, pērn Dzintara Soduma balvas literatūrā saņēma Andris Zeibots par romānu "Okeāniskais es" un Inga Ābele par kultūrvēsturisko romānu "Klūgu mūks". Savukārt 2013. gadā balvas saņēmēji bija trīs - Jānis Rokpelnis par grāmatu "Rīgas iestaigāšana", Pēteris Draguns par dzejoļu krājumu "Tumšā stunda" un Egils Venters par romānu "Mainīgā intervence".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti