Margaritai Stārastei - 100

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viņa ļoti daudzus cilvēkus darījusi laimīgus un smaidīgus - šie vārdi teikti par mūsu leģendāro mākslinieci un rakstnieci Margaritu Stārasti. 2.februārī viņai aprit 100 gadu jubileja.

Savā garajā un bagātajā mūžā Margarita Stāraste sarakstījusi un ilustrējusi vairāk nekā 100 grāmatu, kas ar savu mīļumu, labestību un sirsnību ir tuvas kā bērniem, tā pieaugušajiem. Tāpat kā viņas grāmatu tēli - Zīļuks, Kraukšķītis, Tince, Burtu meitiņa un vēl daudzi citi.

„Jāatzīstas, ka visi tie pasaku tēli man ir nākuši līdzi no manas bērnības…” - tā intervijā pirms astoņiem gadiem Latvijas Radio atklāja pati Margarita Stāraste. Zīļuks, piemēram, radies tādēļ, ka viņai bērnībā ļoti paticis lasīt zīles un no tām visu ko veidot, bet Burtu meitiņa tādēļ, ka jau bērnībā viņai šķitis, ka ir jāatrod kāds aizraujošāks veids, kā bērniem iemācīt lasīt.

:Es domāju, ka visiem bērniem jau ir spilgta iztēle. Bērni no sākuma ir ļoti drosmīgi, viņi var visu ko uzzīmēt, bet tikai vēlāk nāk tā paškritika, un tad viņi iedomājas - es to nevaru un es to nevaru”.

Pašai Margaritai Stārastei bērniem piemītošo fantāziju un drosmi gan izdevies saglabāt visa mūža garumā, un tieši tajā slēpjas viņas daiļrades spēks. Par to ir pārliecināts Artis Ērglis, kura vecmāmiņa Zenta Ērgle bijusi ļoti tuvos draugos ar Margaritu Stārasti un Artis mākslinieci iepazinis jau kopš bērnības:

„Viņa savā sirdī visu mūžu, un es domāju arī tagad savos 100 gados, ir bērns. Un tieši šis bērns ar viņas roku arī zīmēja. Un tas ir tas pamats”.

Līdzās tam Margaritai Stārastei raksturīgas milzīgas darbaspējas un pacietība savus darbus perfekti noslīpēt, Artis Ērglis atminas kādu viņas pašas citātu, ko viņa ierakstījusi kā veltījumu Zentai Ērglei:

"Gribētu citēt pašas Stārastes vārdus:

Ar savām darba dienām izkal savu laimi!”. Tā ir Margaritas Stārastes būtība”.

Lija Brīdaka savulaik sarakstījusi grāmatu par Margaritu Stārasti, dodot tai nosaukumu „Mūžs kā pasaka”, tie arī ir pašas grāmatas varones teiktie vārdi par savu dzīvi.

„Brīnumains ir viņas mūžs, pati viņa teica – tas bija kā pasakā, tas notika kā pasakā… Patiesi, ar tiem laikmeta režģiem, kam cauri gājusi, ar lielo mīlestību, ko saglabājusi no jaunības līdz pat sirmam vecumam…” stāsta Lija Brīdaka.

Patiešām pasakai līdzinās arī Margaritas Stārastes mīlas stāsts. Ar savu jaunības mīlestību holandieti Gerritu kara un Latvijas okupācijas dēļ viņa bija šķirta vairāk nekā 60 garus gadus, līdz mūža nogalē abi atkal satikās un salaulājās.

Margarita Stāraste septiņus gadus nodzīvoja Holandē, bet pēc dzīvesbiedra aiziešanas mūžībā atkal atgriezās Latvijā. Tad arī īsti pārliecinājās, ka viņas daiļrade ir izteikti latviska.

Apgāda „Annele” direktore Iluta Moldane-Greiškane dēvē Margaritas Stārastes grāmatas par dažādu paaudžu vienotājām, jo par Stārastes brīnišķīgajiem, sirsnīgajiem tēliem priecājas kā mazs, tā liels lasītājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti