Māra Čaklā bērnu dzejai veltīta izstāde - spēle ar eksponātiem un līdzdarbošanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ojāra Vācieša muzejā otrdien, 6.oktobrī, tiks atklāta izstāde "Diļļu diena Pārdaugavas diļļu dārzos", kas veltīta Māra Čaklā bērnu dzejai, kas ir ļoti spilgta un tēlaina, bet mūsdienās nepelnīti piemirsta. Izstāde veidota kā spēle, kuras laikā bērni Čaklā dzeju varēs iepazīt, ne tikai apskatot eksponātus, bet arī paši radoši darbojoties.

Brāļu Ziemeļu dziesmu "Uzsniga sniedziņš balts" atpazīs teju katrs, bet diez vai būs daudz tādu, kuri zinās, ka tās pamatā ir Māra Čaklā bērnu dzejolis "Vendijas dziesmiņa" no krājuma "Minku parks". Viņš ir arī pazīstamo dziesmu "Aprīļa pilieni", "Jānītis pīpē" un vēl citu dzejas autors.

Atgādināt par šo Māra Čaklā lielisko devumu bērniem ir viens no galvenajiem izstādes mērķiem, un gluži likumsakarīgi, ka tā notiek Ojāra Vācieša muzejā. Tās nosaukums "Diļļu diena Pārdaugavas diļļu dārzos" veidots, savienojot abu dzejnieku vārsmas.

"Mārim Čaklajam ir dzejolis "Diļļu diena: Diļļu diena, diļļu diena, ķimenīgi saldais posts", un, protams, tālāk ir arī Ojāra Vācieša dzejolis "Pats es sevi izgudroju Pārdaugavas diļļu dārzos". Tā ir radies arī šīs izstādes nosaukums, mēģinot savienot divus dzejniekus, jo viņi arī dzīvē bija draugi. Māris Čaklais esot arī vienmēr kā savējais uzņemts Ojāra Vācieša mājās," stāsta Zanda Rozenberga, viena no izstādes autorēm.

Izstādes mērķauditorija ir sākumskolas bērni. Lai viņiem būtu saistošāk iejusties Čaklā dzejas pasaulē, izstāde veidota kā pastaiga vai spēle, lai labāk tajā varētu orientēties, izveidota pat Diļļu dārzu karte. "Kas tad mums šajā kartē ir? Mēs sākam ar dzejnieka taureņu pļavu. Kur tad mēs šeit izstādē varam redzēt taureņus? Izrādās, to ir diezgan daudz," norāda Zanda Rozenberga.

Taureņu pļavā var apskatīt izteiksmīgus Māra Čaklā fotoportretus, ko veidojis Gunārs Janaitis, kas papildināti ar dzejniekam iemīļoto aksesuāru - tauriņiem, visdažādāko krāsu un formu, ko viņš valkājis dažādos saviesīgos pasākumos.

"Ja mēs skatāmies zaļajā kartē tālāk, kas mums vēl šeit ir apskatāms? Tā ir dzejnieka mašīna. To varēs bērni redzēt pašā centrā. Tā ir rakstāmmašīna, ar kuru dzejnieks ir radījis savu dzeju un arī bērnu dzeju," atklāj Zanda Rozenberga.

Kad caur dzejnieku raksturojošiem priekšmetiem, fotogrāfijām un dzejas grāmatām Māra Čaklā dzejas pasaule tiks mazliet iepazīta, bērni dosies tālāk uz Diļļu namu, kur jau viņi paši būs aicināti radoši darboties.

Viens no uzdevumiem būs dažādu skaņu virkņu klausīšanās, lai varētu uzminēt, kurš dzejas tēls ar šīm skaņām saistās. Zobu tīrīšanas skaņas neapšaubāmi saistās ar vienu no spilgtākajiem Čaklā bērnu dzejas tēliem - Perpendikulu. Pēc uzdevuma izpildes bērniem būs iespēja skaņu virkni noklausīties jau kopā ar tai atbilstošo dzejoli.

Līdzās klausīšanās uzdevumiem bērni būs aicināti arī apgleznot Diļļu nama sienas un veikt vēl citus radošus uzdevumus, tādējādi iepazīstot Māra Čaklā ļoti oriģinālo bērnu dzejas pasauli.

Izstādes veidotājas Zanda Rozenberga un Evita Jance stāsta, ka viņām pašām šī pasaule šķiet kā skaists atklājums, jo Čaklais prot raisīt iztēli: "Protams, arī mums, veidojot izstādi, Māra Čaklā bērnu dzeja bija īsts atklājums. Tā tiešām ir nepelnīti aizmirsta, un tādēļ arī šajā izstādē mēs centīsimies bērniem atgādināt par šiem te dzejas tēliem."

Māra Čaklā bērnu dzejai veltītā izstāde tiks atklāta otrdien, 6.oktobrī. Tās mērķauditorija ir sākumskolas skolēni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti