Kultūras rondo

Pianiste Arta Arnicāne: Bēthovens mani uzrunājis un aizrāvis vienmēr

Kultūras rondo

Rēzeknē aplūkojama mākslinieku apvienības "V.I.V.A." izstāde "Laimes formula Latgalē"

Iznākusi Elvīras Blomas pirmā dzejas grāmata "Izdzēstie attēli"

Man patīk mazliet provocēt. Dzejniece Elvīra Bloma stāsta par savu pirmo krājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Nekad nemelot, pat tad, kad ļoti gribas" – ar šādiem vārdiem iesākas dzejnieces Elvīras Blomas debijas krājums "Izdzēstie attēli", kas nācis klajā izdevniecības "Orbīta" "Bibliotēkas sērijā".

Elvīras Blomas dzejoļi apliecina mūsdienu poētikas tradīcijas pārzināšanu, bet viņai nav sveša arī provokācija un nostiprinātu sistēmu sašķobīšana.

"Mani interesē atrast jaunus veidus, lai man pašai būtu interesanti rakstīt. Man patīk arī mazliet provocēt, lai gan neuzskatu sevi par provokatori. Ņemot vērā, ka latviešu dzejā vispār provokāciju nav, laikam tas tomēr ir kaut kas," atzīst Elvīra Bloma.

Autorei tuva ir amerikāņu modernistu izteiksme, tomēr šai ietekmei viņa nav ļāvusi ņemt virsroku pār savu individuālo balsi. Tā lasītāju uzrunā caur "nepiepildītām ielām", "neizstaigātām pludmalēm", "tukšām šosejām" un citām ainavām vai to fragmentiem.

Bloma nenoliedz amerikāņu dzejas ietekmi savos darbos. 

"Apzināta ir vēlme mazliet pakaitināt cilvēkus. Man nav vajadzības nevienam patikt. Tas ir pamatuzstādījums, pēc kura vados. Man nav vajadzības izpatikt, es daru, ko gribu," atklāj Bloma. "Protams, ar atbildības sajūtu, nevienu neaizvainojot.

Pat dzīvniekus es cenšos neaizvainot, bet cenšos likt cilvēkiem padomāt par lietām un varbūt pārkāpt pāri stereotipiem."

Tā kā Elvīras Blomas debijas krājums "Izdzēstie attēli" iznācis izdevniecības "Orbīta" "Bibliotēkas sērijā", tā vienoto dizainu veidojuši Toms Mrazausks un Aleksejs Muraško. 

"Man šī sērija šķiet ļoti simpātiska, man šķiet simpātisks tās vienkāršais noformējums, arī saturs, darbi, kas tiek iekļauti šajā sērijā, man ļoti patīk," bilst Bloma.

Līdz šim sērijā iznākuši Semjona Haņina, Anda Surgunta, Kikōnes, Kirila Korbina un Andra Kupriša sacerējumi. Bloma atzinīgi vērtē Kikōnes un Anda Surgunta krājumus.

"Man šis piedāvājums likās kā pagodinājums, man nav iebildumu būt sērijā. Uzskatu, ka svarīgākais ir teksts, man nav tik būtisks īpaši veidots noformējums. Man tas citreiz pat traucē.

Kad lasu dzejas krājumu, man ir interesanta dzeja, kas arī raisa manu iztēli – vārdi, saturs. Dažreiz mākslinieka noformējums traucē uztvert saturu, jo piešķir savu interpretāciju. Nomāc manu iztēli. Esmu vienkāršo noformēju piekritēja," skaidro Bloma.

Viņa arī piebilst, ka nākamais krājums varētu būt krāšņāks noformējumā, jo tur būs vairāk eksperimentālu tekstu.

Dzejniece un atdzejotāja Elvīra Bloma strādā Raiņa un Aspazijas muzejā un darbojas festivāla "Punctum" projektā. Sakārtojusi dzejas krājumus "Aspazija. Rainis. Reloaded" un "Monta Kroma. Re:", rīkojusi literatūras lasījumus kultūrvietā "Hāgenskalna komūna". Dzejas publikācijas kopš 2014. gada žurnālos "Latvju Teksti", "Domuzīme", interneta žurnālos "Satori", "Punctum" un citviet. Elvīras Blomas dzeja tulkota angļu valodā un iekļauta Latvijas literatūras centra "Books to Fall for" dzejas brošūru sērijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti