Luīzes Pastores grāmatai «Laimes bērni» Boloņas bērnu grāmatu tirgus balva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

22. februārī paziņoti Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvas "Bologna Ragazzi Award" jeb BRAW laureāti. Balvu "New Horizons" ("Jaunie apvāršņi"), ko žūrija katru gadu piešķir īpaši novatoriskai bērnu grāmatai, šogad saņem bērnu grāmatu izdevniecībā "Liels un mazs" izdotā Luīzes Pastores grāmata "Laimes bērni" ar Evijas Pintānes ilustrācijām, informēja izdevēji. Grāmatas dizaina autors ir Artis Briedis.

Balvu 1966. gadā iedibināja Boloņas bērnu grāmatu tirgus, lai katru gadu, apbalvojot grāmatas piecās  pamatkategorijās – daiļliteratūra, izziņas grāmatas, komiksi, "Opera Prima" par debiju un "New Horizons" par īpaši novatorisku grāmatu – izceltu izdevēju un autoru radošo sniegumu grāmatu dizaina, ilustrāciju un poligrāfiskā veidola ziņā, kā arī spējā uzrunāt jaunos lasītājus. Katru gadu balvai ir arī viena vai vairākas īpašās kategorijas, šogad tā ir dzeja. 2022. gadā BRAW balvai tika iesniegtas 2215 grāmatas no 62 pasaules valstīm.

"Esam ļoti gandarīti, ka BRAW žūrija pamanījusi un izcēlusi tieši Luīzes Pastores "Laimes bērnus" – grāmatu, kurā vienotā veselumā savijies izcils autores, ilustratores, redaktoru un dizainera darbs. Šķiet, ka, strādājot pie šīs grāmatas, arī paši esam sekojuši Laimes zelta likumiem: "Vienmēr uzticies savai nojautai" un "Reizēm, lai kaut kur nokļūtu, ir jāapstājas. Ieelpo. Izelpo. Nesteidzies. Tavas domas tevi aizvedīs pa pareizo ceļu''," sacīja "Liels un mazs" direktore Alīse Nīgale, kura atzīst, ka BRAW balva noteikti ir bijis viens no izdevniecības mērķiem un nozīmē pastiprinātu uzmanību starptautiskajā bērnu grāmatu izdevēju vidē, kas gan izdevniecībai "Liels un mazs", gan grāmatas autoriem paver tālākas sadarbības un panākumu iespējas.

BRAW balvas tiks pasniegta 21. marta vakarā, kad tiks nosaukti arī balvas "Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs" laureāti. Šī ir piektā reize pēc kārtas, kad "Liels un mazs" tiek nominēts balvai "Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs Eiropā", kuru piešķir, izceļot izdevēju augsto profesionalitāti, ar kādu tie īsteno inovatīvus un intelektuāli augstvērtīgus bērnu grāmatu projektus. Ar "Liels un mazs" par labākā Eiropas bērnu grāmatu izdevēja titulu sacenšas divi izdevēji no Francijas, kā arī izdevēji no Krievijas un Polijas. Par nominētajām izdevniecībām balso Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus reģistrētie dalībnieki.

Grāmata "Laimes bērni" turpmāk vienmēr atradīsies arī Boloņas bibliotēkā "Salaborsa", kur pieejama visu BRAW godalgoto grāmatu kolekcija.

Pilns BRAW balvas laureātu saraksts pieejams balvas mājaslapā.

Luīze Pastore savam apjomīgajam prozas darbam "Laimes bērni" izvēlējusies zīmīgu apakšvirsrakstu – "pēc patiesiem notikumiem izdomāts stāsts". Grāmatas pamatā ir leģendārā latviešu ceļotāja un pētnieka Aleksandra Laimes (1911–1994) biogrāfijas fakti, bet stāsta galvenie varoņi ir bērni – Ilze, iesaukta par Krītiņu, un viņas jaunākais brālītis, kā arī zviedru žurnāliste Līse, kas ieradusies, lai atklātu un aprakstītu Laimes noslēpumus.

Grāmatas izdošanu atbalstīja Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Valsts kultūrkapitāla fonds mērķprogrammā "KultūrElpa".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti