Rīta Panorāma

Skype intervija ar Ilzi Paleju

Rīta Panorāma

Panāk kompromisu par ES daudzgadu budžetu

Komēdiju autore un aktrise Aiva Birbele un dramaturgu lugu krājums "Cilvēkzvērs"

Luga par jauniešiem un viņu vecākiem: Aivas Birbeles «Būda mežā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Decembra sākumā iznācis latviešu autoru dramaturģijas krājums “Cilvēkzvērs”, kurā iekļauta arī Aivas Birbeles luga “Būda mežā”, kas pievēršas jauniešiem, kuri nonāk bezizejas situācijā.

Dramaturģe un aktrise Aiva Birbele prot palikt ēnā, bet lepnums par Dramaturgu asociācijas izvēli iekļaut viņas lugu “Būda mežā” krājumā “Cilvēkzvērs” gan viņai ir. Tas ir darbs par pusaudžiem, kuru Latvijas Radio (Radioteātrī) jau ir iestudējusi režisore Ināra Kolmane. Tajā atrodami arī skarbi vērtējumi.

“Tā ir ludziņa arī par pieaugušajiem, par vecākiem, kuri nepamana, kas notiek ar viņu bērniem.

Es ar lielu uztraukumu izpētīju datus, cik daudz pašnāvību ir jauniešu vidū. To iemesli ir tādi, kas mums pieaugušiem liekas gandrīz neticami,” skaidroja dramaturģe. Lugas autore arī atzina, ka, viņasprāt, jārunā arī par tādām lietām, kas ir provokatīvas. Lugā jaušama arī aktualitātes dvesma, jo daļa lugas notiek virtuālajā čatā kā sarakste.

“Tas ir arī atgādinājums, ka viss notiek. Arī sievietēm 50 gadu vecumā nav tā, ka dzīve ir beigusies, mēs arī visu redzam un visu jūtam,” atzīmēja dramaturģe.

Aiva Birbele deviņdesmito gadu sākumā mācījās Jaunā Rīgas teātra studijā pie Jura Rijnieka. Šodien viņa talantīgajiem kursa biedriem un komiķiem raksta lugas "Pannas teātrī".

Aivu Birbeli aizrauj arī stāvizrādes, viņa ir viena no “Sieviešu stendapa” dalībniecēm. Ierobežojumu laikā, kad komēdijas cilvēki tvertu kā svaigu gaisa malku, izrādes publikai nevar spēlēt, tāpēc jāraksta, un Aiva Birbele raksta grāmatu par latviešu komiķiem.

Decembra sākumā iznākušajā latviešu autoru jaunāko lugu krājumā "Cilvēkzvērs" iekļauti desmit latviešu autoru darbi. Tā tapusi, pateicoties biedrības "Dramaturgu asociācija" iniciatīvai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti