Dienas ziņas

Brīvprātīgie sniegs atbalstu vēža slimniekiem

Dienas ziņas

Renovācija mazina rēķinus un stiprina kaimiņattiecības

Ludzā dzejas vakars rit dzelzceļa stacijā

Ludzā dzejas vakars rit dzelzceļa stacijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ludzā aizvadīta dzejas diena. No ierastajiem lasījumiem un grāmatu prezentācijām bibliotēkas telpās tā pārvērtusies par radošām aktivitātēm un koncertiem bagātu notikumu. Šoreiz iedzīvotāji tikās vēsturiskajā Ludzas tirgus laukumā un dzelzceļa stacijā.

"Tālumā, tālumā aiziet vilcieni…Tālumā..." – ar šādu caurviju moto dzelzceļa stacijā notika Dzejas dienai veltīts muzikāli teatrāls pasākums "Dzeja iebrauc Ludzā". Sagaidot vilcienu "Rīga-Zilupe", ģimene stilizētos 1900.-1915. gada tērpos šeit sagaida draugus, kuri ar savu vēsturisko tēlu jau pārsteiguši vilciena pasažierus. Soli pa soli visi nonāk stacijas laukumā, kur ar muzikālu sveicienu uzstājas grupas "Dabasu Durovys" solists Arnis Slobožaņins.

"Dzejas dienas asociējas ar tikšanos ar dzejniekiem, tradicionālu dzejas lasīšanu, grāmatu prezentāciju, bet mēs gribējām nedaudz uztaisīt šo pasākumu daudzveidīgāku," atzina Ludzas pilsētas galvenās bibliotēkas bibliogrāfe Viorika Vasilovska.

Vēsturiskais tēls saglabāts visa vakara garumā, un dāmas lasa dzeju, kurā rakstīts par ilgām un gaidām, gan piedzīvojumiem kā dzelzceļa stacijā, tā vilciena vagonā.

"Dzeja jau no sen seniem laikiem – tā bija tāda sarunvaloda, kad varēja atzīties mīlestībā, kad varēja izteikt visu savu sāpi," sprieda salona “Pelnrušķītes sapnis” īpašniece Ruta Zviedre.

Ludzas novads lepojas ar virkni izcilu dzejnieku, kuru daiļradi būtu jāpopularizē daudz biežāk, ne tikai dzejas dienu svētkos, ir pārliecināti Ludzas bibliotēkas darbinieki.

"Skanēja arī mūsu dzejnieku Jeļenas Arbuzovas, Viļa Dzevinika, Pētera Jurciņa, Staņislava Kaļvāna dzeja," minēja Ludzas pilsētas galvenās bibliotēkas bibliogrāfe.

Dzejas vakaru Dzelzceļa stacijā tie, kas mērojuši vairāku stundu ceļu mājup vai ciemos, vērtē atzinīgi: pārsteigums bijis liels.

"Es pati tikko ar šo vilcienu atbraucu. Tāds ļoti pārsteigums. Tā ka ļoti patīkami dzirdēt it īpaši latgaliešu valodā savējos," atzina pasākuma apmeklētāja Agita.

Aivars no Salaspils teica: "Izkāpu no vilciena un kaut kas savādāk. Es pavisam biju sagatavojies citam – makšķerēšanai. Bet labprāt pavadīju to laiku."

Šogad Ludzā dzejai uzmanība veltīta trīs dienu garumā: sākot ar īsfilmas prezentāciju līdz pat radošajām darbnīcām vecpilsētas laukumā. Dzejas dienas ārpus bibliotēkas telpām šeit notika pirmo reizi un iecerēts arī turpmāk veidot daudzveidīgu pasākumu programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti