LNB skatāma dzejniekam Aivaram Neibartam veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 2. decembra līdz 2015. gada 31. maijam Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas lasītavas izstāžu zālē (5. stāvā) ir skatāma dzejnieka Aivara Neibarta 75. dzimšanas dienai veltīta izstāde „Laiks kā putns”.

Fakts, ka izstāde tiek veidota LNB, nav nejaušība. Aivara Neibarta radošā mantojuma glabātāja, dzejnieka dzīvesbiedre Sarmīte Neibarte dzejnieka arhīvu ir nodevusi glabāšanā bibliotēkas Retumu krājumā. Arhīvs atklāj dzejnieku kā oriģinālu, savdabīgu un neatkārtojamu personību.

Dzejnieka fondu veido 50 materiālu vienības. Tie ir viņa slavenie rūtiņu blociņi, kuros ir gan dzejoļu uzmetumi, gan gatavi darbi. Tās ir dzejoļu rokrakstu lapas, daudzas no tām ar apdegušām malām – kā mūžīga piemiņa dzejnieka aiziešanas dienai.

Aivara Neibarta arhīvā ir daudz publicētu un nepublicētu rokrakstu, arī dzejoļi īsļaužiem un Ņukucīša pasakas. Tāpat starp arhīva materiāliem atrodami interesanti fotoattēli, korespondence, piezīmes. Un līdz ar A. Neibarta rokrakstu materiāliem arī viņa draugu, kolēģu, domubiedru un laikabiedru – Jura Kunnosa, Ievas Rozes, Pētera Brūvera, Tālivalža Treiča, Raiņa Remasa, Lolitas Zikmanes, Olitas Gulbes un citu rokraksti, vēstules, zīmējumi.

Izstādē skatāmi materiāli no LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājuma, no LNB Mākslas lasītavas krājuma un no Sarmītes Neibartes personiskā arhīva. Izstādi papildina vairāku mākslinieku darbi – Andreja Ģērmaņa glezna, Gunvalda Elera zīmējumi un ilustrāciju skices, Nika Karagodina zīmējumi, Jāņa Blanka ilustrācijas uz koka dēlīšiem, Bruno Strautiņa bronzas plakete.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti