LNB laiž klajā Imanta Ziedoņa bibliogrāfijas 2. sējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 14. maijā, plkst.16 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks grāmatas "Imants Ziedonis. Bibliogrāfija" 2. sējuma atvēršanas svētki, kur pieredzes stāstos ap un par  bibliogrāfijām dalīsies literatūrpētnieki Gundega Grīnuma un Raimonds Briedis, kā arī vēsturnieks Toms Ķikuts.

Bibliogrāfes Agras Turlajas komentāri un izstāde „Manuskriptu pārlapojot” atklās Imanta Ziedoņa bibliogrāfijas tapšanas ceļu, bibliografējamo jomu un materiālu dažādību. Interesentiem būs iespēja iepazīties ar LNB Letonikas un Baltijas centra devumu bibliogrāfijas jomā daudzu desmitu gadu garumā. Atvēršanas svētkos muzicēs flautiste Ieva Nīmane. Aicināti visi interesenti, īpaši studenti, topošie pētnieki. Ieeja pasākumā bez maksas.

Bibliogrāfijas 2. sējums sniedz pētniekiem un citiem interesentiem noderīgas ziņas par publikācijām, kas veltītas Imanta Ziedoņa dzīvei un daiļradei un Ziedoņa inspirētajiem darbiem. Bibliogrāfijas abos sējumos apkopoto materiālu klāsts sniedzas no Imanta Ziedoņa dzejas līdz publikācijai par Jetes Užānes adītiem cimdiem ar Imanta Ziedoņa “Krāsaino pasaku” motīviem.

Bibliogrāfija „Imants Ziedonis” veidota kā tradicionāls personālais bibliogrāfiskais rādītājs, kas tiecas apkopot ziņas par visiem Imanta Ziedoņa darbiem un literatūru par Imantu Ziedoni. 2014. gadā iznākušais pirmais sējums uzrāda Imanta Ziedoņa darbus dažādos literārajos žanros, savukārt otrajā sējumā apkopoti materiāli par Imantu Ziedoni, kā arī darbi, kas publicēti pēc 1. sējuma iznākšanas. Bibliogrāfijā ietvertas grāmatas, studiju noslēguma darbi, materiāli no periodiskajiem izdevumiem, teksta daļas, notis, attēlizdevumi, skaņu ieraksti, elektroniskie resursi u.c. Izveidoti vairāki palīgrādītāji. Svarīgākie – darbu alfabētiskie rādītāji un personu rādītājs. Imanta Ziedoņa bibliogrāfiju veidoja Latvijas Nacionālās bibliotēkas bibliogrāfes Māra Izvestnija un Agra Turlaja. Darbs tapis četros gados.

Bibliogrāfija ir nozīmīgs resurss ikvienam, kas vēlas padziļināti pētīt kādu no Imanta Ziedoņa darbības aspektiem, tā var noderēt arī, ja nepieciešams noskaidrot kāda Imanta Ziedoņa darba visus publicēšanas gadījumus. Tā piemēram, bibliogrāfija uzrāda 99 komponistu 303 dziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem, kam iespiestas notis vai izdoti skaņu ieraksti; kā liecina bibliogrāfu apkopotā statistika, dzejoli „Tu neej prom! No savas rozes…” vien komponējuši deviņi komponisti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti