LNB atklāj vērienīgu Ķīnas grāmatu izstādi «Civilizācijas nospiedumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 27. augustā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) atklās vērienīgu Ķīnas grāmatu kultūrai veltītu izstādi „Civilizācijas nospiedumi. Grāmatu kultūra literārajā Ķīnā no 10. līdz 20. gadsimtam”. Pamatā to veidos eksponāti no Taivānas Nacionālās centrālās bibliotēkas kolekcijas. Izstādē būs skatāmas grāmatas, kaligrāfijas, plakāti, kartes un citi materiāli, kas ļaus iepazīt gan senās Ķīnas civilizācijas savdabību, gan tās paralēles ar Eiropas kultūru.

„Šeit mēs redzam kaligrāfiju ar nosaukumu „Lielā upe tek uz austrumiem”, tā ir dzejnieka Su Shi darba kaligrāfija. Tas ir ļoti slavens dzejolis, pati pirmā rinda ir kļuvusi par ķīniešu sakāmvārdu, kas simbolizē, ka laika plūsma mūs visus pārņem un aizved uz nekurieni," izstādes kurators, sinologs Franks Kraushārs iepazīstina ar vienu no izstādes eksponātiem – ļoti skaistu un izsmalcinātu 11.gadsimtā tapušu kaligrāfiju. Tās autors ir viens no ķīniešu klasiķiem un tā sevī ietver vēstījumu par neapturamo laika plūdumu.

„Tā ir romantiska dzeja, kas runā par laikmetiem un laika plūsmu, kurā cilvēks pats ir iekļauts, bet dzejolis arī runā par to, ka tikai tad, kas viņš šo faktu pieņem, tikai tad viņš ir pa īstam brīvs un neatkarīgs,” turpina Franks Kraushārs.

Tieši ķīniešu kaligrāfijai, tās estētiskajiem un filozofiskajiem aspektiem būs veltīta izstādes pirmā daļa. To papildinās videomateriāli, kas atspoguļos kaligrāfijas saikni ar mūsdienām, proti, tajos būs redzams, kā Taivānas modernās dejas grupa kaligrāfiju izdejo.

„Viņi izdejo rokrakstu. Ar to mēs gribam parādīt, ka ir, protams, tilts no šiem senajiem laikiem uz mūsdienām, un norāda uz to, ka tā senā literātu kultūra arī mūsdienās ir liels ķīniešu civilizācijas kultūras telpas spēks,” skaidro Kraushārs.

Ķīniešu kaligrāfijas māksla tikai pakāpeniski saplūda kopā ar drukas kultūru, kas Ķīnā attīstījās, sākot no 7.gadsimta. Izstādes otrā daļa tad arī būs veltīta dažādajām drukas tehnikām un to attīstības posmiem.

Ļoti interesants paraugs šajā ziņā ir 16.gadsimtā iespiestā rokasgrāmata Ķīnas tradicionālā stīgu instrumenta ķjin spēlētājiem.

Grāmata ļoti detalizēti iepazīstina ar katru sīkāko instrumenta spēles niansi, praktiski padomi tajā papildināti ar dzeju, un kas visinteresantākais - katra instrumenta skaņa pielīdzināta kādai metaforai no dabas pasaules.

„Tas ir saistīts ar to, ka ķīniešu priekšstati par mūziku ir kosmoloģiski," norāda Kraushārs. "Viņi uzskata, ka mūzika ir kosmiska valoda, un pamatpriekšstats par kosmosu ir mijiedarbība starp debesīm un zemi."

Izstādes trešajā daļā būs skatāmi materiāli, kas vairāk saistīti tieši ar tautas kultūru, to vidū būs, piemēram, apsveikuma kartiņas, ko ķīnieši dāvina viens otram, apsveicot Jaunajā gadā. To sižetos izteikti dominē mitoloģiski motīvi.

Ķīnas kultūrai veltīto izstādi Nacionālajā bibliotēkā atklās ceturtdien, bet sestdien tajā notiks radošā darbnīca, kad ikviens apmeklētājs būs aicināts izmēģināt roku kaligrāfijas mākslā.Sestdiena bibliotēkā vispār būs īpaša diena, jo tad bibliotēka svinēs gan savu 96.gadadienu, gan pirmo gadskārtu jaunajā ēkā.

Apmeklētājiem šai saistībā visas dienas garumā tiks piedāvāta ļoti plaša programma, tās laikā bez maksas varēs apmeklēt visas bibliotēkā skatāmās izstādes, iepazīt lasītavu pakalpojumus, skatīties filmas un klausīties Gaismas pils jaunā koncertflīģeļa ieskandināšanas koncertu.

"Šajā programmā ir ietverts viss, kas bibliotēka šobrīd ir – gan sākot ar bibliotēkas pamatpakalpojumiem līdz pat papildu spektram. Tātad mēs piedāvāsim cilvēkiem jēgpilni, intelektuāli bagātinoši un nedaudz arī izklaidējoši pavadīt šo vienu dienu bibliotēkā un iepazīt bibliotēku no dažādām šķautnēm,” stāsta bibliotēkas pārstāve Signe Valtiņa.

Uz programmu „Viena diena bibliotēkā” apmeklētāji aicināti sestdien, 29.augustā, un ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti