Kultūra

Izstāžu zālē "Arsenāls" līdz šim lielākā Vācijas laikmetīgās mākslas izstāde

Kultūra

Šodien Rīgas mākslas telpā atklāj izstādi "Atpakaļ haosā"

Līvija Volkova veido Blaumaņa vēstuļu izdevumu

Literatūrzinātniece Līvija Volkova veido Blaumaņa vēstuļu izdevumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Ka tādu cilvēku kā Aleksis nebūtu, tas nav tiesa, šis Aleksis jau es pats esmu,” tā Rūdolfs Blaumanis atzīstas vēstulē Teodoram Zeifertam pēc tam, kad par lugu „Skroderdienas Silmačos” saņēmis iznīcinošu kritiku. Blaumaņa vēstules ir ļoti interesanta un vērtīga liecība par viņa personību un laikmetu, un šobrīd literatūrzinātniece Līvija Volkova strādā pie izdevuma, kurā vēstules būs apkopotas un papildinātas ar komentāriem.

„Neuzņēmīgais Mārtiņš no „Saldenās pudeles” un biklais Aleksis no „Skroderdienām” saņem kopā visu savu enerģiju un nostājas jūsu priekšā ar jautājumu: vai jūs vēlaties kļūt mana sieva?” Līvijas Volklovas lasījumā tas ir fragments no Blaumaņa 1903.gada martā rakstītās bildinājuma vēstules Leontīnei Veserei, kurā ļoti interesanti atklājas, kā viņš pats personificē sevi ar saviem tēliem un parādās kā naivs precēties gribētājs.

Veseres jaunkundze viņam neatbild, jo viņas sirdsāķītis ir Jānis Asars, kurš savukārt Blaumanim velta iznīcinošu recenziju par „Skroderdienām Silmačos” pēc to pirmuzveduma.

„Piemēram, Asars raksta tādu tekstu, tas ir manos komentāros, ka „viss tas ir sakaltušas un sapelējušas druskas no Blaumaņa agrākā, kaut arī ne bagātā ideju mielasta galda, bēdīgi kankari no tā, kas citkārt gribēja tapt par bagātību, un varbūt pat nāves zvana balss, ka autors tagad ar vislabāko gribu vairs nevar radīt nekā nopietna un ir izrakstījies”,” stāsta Līvija Volkova.

Un divos turpinājumos „Dienas Lapā” sleja pa slejai šādā brutālā stilā.

“Tā kā tas ir Blaumanim bijis jāpārdzīvo ar savām „Skroderdienām Silmačos”. Interesanti, ka laika gaitā šie pareģojumi pašus kritiķus noliek tādā ne patīkamā pozīcijā,” saka zinātniece.

Taču tolaik ļoti ietekmīgā Jāņa Asara recenzija Blaumani ārkārtīgi dziļi aizskar, savā vēstulē Teodoram Zeifertam viņš to novērtē kā augstprātīgu un ļaunprātīgu kritizēšanu, tai pašā laikā Leontīnei Veserei viņš raksta vairāk nekā dīvainas vēstules, kurās izskan gan nepārliecinātība par sevi, gan aizvainojums, gan citkārt savu izraudzīto viņš pat pamanās nostrostēt.

“Es ar tādu mazu ironiju vispār skatos uz tām vēstulēm Leontīnei Veserei, tur parādās tas - savos daiļdarbos viņš atklājas kā dziļš psihologs, bet Leontīnei viņš raksta neiedomājami jocīgas vēstules, kuras pats uzskata it kā par mīlestības vēstulēm. Kaut gan reizē viņš arī piebilst – mēs jau tik maz esam pazīstami, ka nekāda mīlestība jau starp mums nevar būt, bet precēsimies, un tad gan jau… Tā kā tā ļoti dīvaini. Tas mani pārsteidza,” atzīst Līvija Volklova.

Iespējams, ka daudz sirsnīgākas bija Blaumaņa vēstules Marijai fon Andrejanovai, kas bija viņa īstā, bet nepiepildītā mūža mīlestība, diemžēl šīs vēstules ir pazudušas - lai arī rūpīgi meklētas, vēl rokās nav devušās.

Blaumaņa vēstulēm veltītajā izdevumā Līvija Volkova būs apkopojusi 354 vēstules, kas ir saglabājušās, jo vēl aptuveni tikpat ir gājušas zudībā.

Blaumaņa sarakste bijusi ļoti plaša, un, vienkopus skatīta, tā atklāj būtiskas lietas par viņa personību un arī laikmeta norisēm. Blaumanis ļoti rūpējās par jaunajiem talantīgajiem rakstniekiem, un to apstiprina arī viņa vēstules.

Daļu no savām vēstulēm Blaumanis rakstīja vāciski, un topošajā izdevumā Līvijas Volkovas tulkojumā tās pirmo reizi būs izlasāmas latviski. Izdevumā precīzi atjaunota Blaumaņa vēstulēs izmatotā valoda, bet pats galvenais – vēstules papildina Līvijas Volkovas komentāri par tajās minētajiem faktiem, notikumiem un personībām.

Šobrīd izdevums nodots rediģēšanai, un ceļu pie lasītājiem tas varētu uzsākt gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti