Literatūras gada balvu saņem Joņevs, Pujāts un Māra Zālīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mūzikas namā "Daile" 24.aprīlī tika pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) 2013. gada literāri augstvērtīgāko darbu autoriem. Dzejas kategorijā balvu izpelnījās Marts Pujāts, prozā - Māra Zālīte, bet par labāko debiju atzīta Jāņa Joņeva grāmata "Jelgava 84". Joņevs tika sumināts arī ar vairākām specbalvām.

Pasākumu iesāka klusuma brīdis, pieminot Margaritu Stārasti.

Kā vēstīts, ar mūža balvu par ieguldījumu Latvijas rakstniecībā novērtēts Margaritas Stārastes veikums - šo balvu ekspertu komisija un balvas organizatori lēma piešķirt laureātes ģimenei, lai Margaritas Stārastes izcilais ieguldījums Latvijas rakstniecībā, grāmatu mākslā un kultūrā rod pelnītu turpinājumu un piemiņu.

  • Nominācijā "Labākais dzejas krājums" balvu saņēma Marts Pujāts par krājumu "Nāk gaismā pati lampa".
  • Kategorijā "Labākais prozas darbs" uzvarēja Māras Zālītes "Pieci pirksti". Saņemot balvu, Māra Zālīte izteica pateicību Norai Ikstenai un Albertam Belam par iedrošinājumiem ķerties pie prozas un iedvesmu.
  • Nominācijā "Labākais Latvijas autora oriģinālliteratūras darbs bērniem" Literatūras gada balva tika pasniegta Luīzei Pastorei par "Maskačkas stāstu".
  • Par nozīmīgu ieguldījumu literatūrzinātniska darba tapšanā ekspertu komisija lēmusi piešķirt speciālbalvu Annai Kuzinai par grāmatu "Blaumanis tuvplānā". Balvu pasniedza LALIGABAS eksperts Ilmārs Šlāpins.
  • Latvijas Literatūras centra specbalvu par latviešu literatūras tulkojumu svešvalodā saņēma Margita Gailītis, par Noras Ikstenas grāmatas „Dzīves stāsti” tulkojumu angļu valodā.
  • Ārvalstu literatūras tulkojumu kategorijā gada balvu izpelnījās Maima Grīnberga par Katjas Ketu romāna "Vecmāte" tulkojumu.

Kategorijā "Spilgtākā debija" balvu ieguva Jānis Joņevs par grāmatu "Jelgava 94". Joņevs izpelnījās arī „Delfi” lasītāju specbalvu un Jāņa Rozes grāmatnīcu tīkla pirktākās grāmatas specbalvu.

Izvērtējot 2013. gada literāro veikumu, Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā strādāja - literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane, dzejniece Anna Auziņa, portāla satori.lv redaktors Ilmārs Šlāpins, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, dzejnieks, literārās izglītības programmas Literārā akadēmija vadītājs Ronalds Briedis, tulkotāja Ieva Lešinska-Geibere, dzejnieks un tulkotājs Jānis Vādons, literatūrzinātnieks Raimonds Briedis un literatūrkritiķis, dzejnieks Arvis Viguls.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā.

Balvu pasniegšanas ceremonija bija skatāma tiešraidē lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti