Latvijas Literatūras gada balva

LaLiGaBa. Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija

Latvijas Literatūras gada balva

Labākais atdzejojums latviešu valodā – Pauls Cēlans "Melnās pārslas", atdzejojusi Jana Vērdiņa

LaLiGaBa. Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija

Literatūras gada balvas saņem Zandere, Kuzmins, Viguls, Vītiņa un Belkovska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

1. maijā Latvijas Televīzijas un LSM.lv pārraidē paziņoti un apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2022  (LALIGABA) laureāti piecās kategorijās, sveikti Mūža balvas un speciālbalvu ieguvēji.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas noslēguma balsojumā par LALIGABA ieguvēju nominācijā "Labākais dzejas darbs" atzīts Ineses Zanderes krājums "Mantojumi", kas nācis klajā apgādā "Neputns".

Nominācijā "Labākais prozas darbs" balvu saņēma Svena Kuzmina romāns "Dizažio", kuru izdevusi izdevniecība "Dienas Grāmata".

Nominācijā "Labākais ārvalstu literatūras tulkojums" balvu ieguva dzejnieks un tulkotājs Arvis Viguls par Arkādija Dragomoščenko dzejas izlases "Elēģijas" atdzejojumu no krievu valodas. Šo darbu klajā laidusi izdevniecība "Orbīta".

Nominācijā "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem" laurus plūca Lotes Vilmas Vītiņas dzejprozas darbs "Ūdenstornis", izdevniecība "Liels un Mazs".

Savukārt nominācijā "Spilgtākā debija" balvu saņēma Annas Belkovskas debijas dzejas krājums "Veranda", izdevējs Valters Dakša.

Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt divas speciālbalvas – par pasaules literatūras, kultūras un mākslas vēsturē būtisku tekstu aktualizēšanu izdevumā "Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām"", ko izdevusi izdevniecība "Neputns", balvu saņēma Artis Ostups, savukārt par Latvijas literatūras popularizēšanu ārvalstīs un nozīmīgu ieguldījumu latviešu autoru darbu tulkošanā itāļu valodā speciālbalvu saņēma tulkotāja Margarita Karbonaro (Margherita Carbonaro).

Par nozīmīgu ieguldījumu literatūrā Mūža balva piešķirta dzejniecei, prozaiķei un tulkotājai Dainai Avotiņai. Viņa bijusi klātesoša latviešu literatūras norisēs kopš 20. gadsimta 50. gadiem. Viņas veikums latviešu literatūras attīstībā vērtējams vairākos virzienos. Lasītāji Avotiņu iepazinuši kā jūtās sakņotas dzejas un apkārtējās pasaules vērojumā balstītas prozas autori, kā ražīgu augstvērtīgas lietuviešu literatūras tulkotāju un šīs kaimiņu kultūras popularizētāju Latvijā, un arī kā latviešu dzejas procesa attīstības veicinātāju.

Lasītāju balva šogad tika noteikta sadarbībā ar sabiedrisko mediju portālu LSM publiskā balsojumā, kas ilga no 29. marta līdz 22. aprīlim.

Balsojuma rezultātā lasītāju balvu saņēma Lauris Gundars par romānu "Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A.", ko izdevusi "Dienas grāmata".

"Svešam kļūt jeb stāsts par Gunāru A."
"Svešam kļūt jeb stāsts par Gunāru A."

Laureātiem tika pasniegtas LALIGABA lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas. LALIGABA ekspertu komisijā strādāja dzejniece Ērika Bērziņa, rakstniece Andra Manfelde, tulkotājs Raimonds Jaks, dzejniece un publiciste Liāna Langa, dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs un literatūrzinātniece un literatūrkritiķe Agija Ābiķe-Kondrāte. Komisijas priekšsēdētāja literatūrzinātniece Zanda Gūtmane.

LALIGABA balvu pasniegšanas ceremonija tapa sadarbībā ar teātra trupu "Kvadrifons".

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem Latvijas rakstniecībā publicētajiem darbiem.

Balvu organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība, atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Rīgas Motormuzejs un "Baltic International Bank" un Latvijas Televīzija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti