Panorāma

Sēž sastrēgumos, kamēr izurbj betonu

Panorāma

Baltais stārķis un elektrības stabi

Nosaukti labākie pagājušā gada literatūras darbi

Literatūras gada balvas piešķir Mārai Zālītei, Uldim Bērziņam un Guntaram Godiņam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Literatūras gada balva kategorijā "Labākais prozas darbs" šogad piešķirta Mārai Zālītei par grāmatu "Paradīzes putni", kuru pērn laidusi klajā izdevniecība "Dienas grāmata".

Dzejas kategorijā par balvas laureātu kļuvis Uldis Bērziņš, kurš pērn izdeva grāmatu "Idilles" (izdevniecība "Neputns"), bet labākā tulkojuma kategorijā balva piešķirta Guntaram Godiņam, kurš tulkojis igauņu eposu "Kalevdēls" (izdevniecība "Neputns").

Kategorijā "Labākais literatūras darbs bērniem" balvu saņēma Lilija Berzinska par grāmatu "Skelets skapī" (izdevniecība "Dienas grāmata"), savukārt par aizvadītā gada debitantu žūrija atzinusi Haraldu Matuli par grāmatu "Vidusšķiras problēmas" (izdevniecība "Mansards").

Ekspertu komisija šogad piešķīra specbalvu par īpašu veikumu literatūrā, izceļot bilingvālo dzejas krājumu "Trilium/Trillium" lībiešu un angļu valodās, kura autori ir lībiešu dzejnieki Baiba Damberga, Valts Ernštreits un Ķempju Kārlis (īstajā vārdā Karls Pajusalu). Atdzejojumu angļu valodā tulkojuši Uldis Balodis un Raians van Vinkls. Krājumu izdevusi izdevniecība "Līvo kultūr sidām", gatavojoties Latvijas dalībai aizvadītā gada Londonas Grāmatu tirgū.

Latvijas Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu šogad saņēma Londonā dzīvojošā dzejniece un atdzejotāja Velta Sniķere, preses konferencē sacīja balvas ekspertu žūrijas locekle Eglāja-Kristsone.

Nominācijā „Labākais ārvalstu literatūras tulkojums” triumfēja Guntara Godiņa latviskotais igauņu eposs “Kalevdēls”, ko izdevis apgāds „Neputns”, redaktores Sandra Godiņa un Antra Bula; vairāk par tulkotāju un viņa veikumu lasāms šeit.

Nominācijā „Spilgtākā debija” par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Haralda Matuļa stāstu krājums “Vidusšķiras problēmas”, kas nācis klajā apgādā „Mansards”, redaktors – Arvis Kolmanis, vairāk par autoru un grāmatu šeit.

  Ziņu portāla „Delfi” balsojumā par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts  Guntara Godiņa igauņu eposa “Kalevdēls” latviskojums, savukārt Māras Zālites romāns “Paradīzes putni” izpelnījās grāmatu tīkla „Jānis Roze” atzinību kā pirktākais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Šogad pirmo reizi LALIGABA aktīvi sadarbojās ar grāmatu blogeriem, izsludinot LALIGABA grāmatu lasīšanas un atsauksmju publicēšanas konkursu. Par spilgtākajiem un aktīvākajiem grāmatu blogeriem tika atzīti Līva Alksne, Austra Pudāne un Caelum biedrība, kā arī virkne Rīgas Franču liceja skolēnu, kas blogu veidoja skolotājas Litas Silovas vadībā.

Ekspertu komisijā strādāja un 2018.gada literāro veikumu izvērtēja literatūras kritiķe Anda Baklāne, rakstniece Inga Ābele, literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone, rakstnieks un tulkotājs Vilis Kasims, dzejnieks Ronalds Briedis, rakstniece Laura Dreiže un dzejnieks Aivars Madris.

Šī gada balvas sauklis ir "Visam nav robežu", kas atklāj iztēles bezgalīgo ceļojumu literatūrā.

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu vērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā.

Balvu organizē Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja kopā ar Latvijas Rakstnieku savienību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti