Kultūras ziņas

Asprātīga izrāde bērniem "Kaka un pavasaris"

Kultūras ziņas

Valmieras Mākslas dienas gaidot

Zināmi literatūras gada balvas nominanti

Literatūras gada balva par mūža ieguldījumu piešķirta Jānim Rokpelnim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) par mūža ieguldījumu piešķirta dzejniekam Jānim Rokpelnim, pirmdien, 21.martā, preses konferencē paziņoja ekspertu komisijas pārstāvji. Tāpat nosaukti pretendenti uz balvu piecās kategorijās.

Žūrija vienbalsīgi lēmusi Jānim Rokpelnim šo balvu piešķirt par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā, radot augstvērtīgus literāros darbus dzejā un atdzejā.

Pats dzejnieks jokoja, ka pārāk sarūgtināts par šo balvu viņš neesot, un centīsies pret to attiekties kā savulaik viņa lielā autoritāte Ojārs Vācietis. "Viņš saņēma lielus apbalvojumus. Par visiem šiem apbalvojumiem viņš teica, ka tie acumirklī ir jāaizmirst, lai varētu neviena netraucēts strādāt, lai nesakāptu galvā. Man notiks pēc Ojāra receptes," saka Jānis Rokpelnis.

Jānis Rokpelnis par Latviešu Literatūras mūža balvu
00:00 / 00:12
Lejuplādēt

"Par Jāni Rokpelni var uzrakstīt ar aizvērtām acīm. Par spilgto grāmatu "Zvaigzne, putna ēna un citi" (1975) ar neierastas estētikas strāvām. Par "Rīgas iedzimto" (1981) un citām. Viņš, būdams garā un miesā stiegrains, uzcītīgi tēsis savus klasiskos, traģiski ironiskos pantus," vērtē ekspertu komisijas pārstāvis, dzejnieks Aivars Eipurs.

Ekspertu komisija paziņoja 2015.gadā izdotos literāri augstvērtīgākos darbus Latvijas rakstniecībā piecās kategorijās:

Labākais dzejas krājums:

Andris Ogriņš "Plaukstu šķērsiela";
Toms Treibergs "Drudzis";
Jānis Rokpelnis "Post factum";
Kārlis Vērdiņš "Pieaugušie".

Labākais prozas darbs:

Nora Ikstena "Mātes piens";
Māris Bērziņš "Svina garša";
Guntis Berelis "Vārdiem nebija vietas";
Valdis Spāre "Tu nevari dabūt visu, ko gribi";
Inga Žolude "Stāsti".

Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā:

Maima Grīnberga par Jāna Unduska grāmatas "Gaidot vārdus" tulkojumu;
Dens Dimiņš par Džonatana Litela grāmatas "Labvēlīgās" tulkojumu;
Inga Karlsberga par Antonija Mihaēlisa grāmatas "Pasaku stāstnieks" tulkojumu;
Maima Grīnberga par Mēlisa Frīdentāla grāmatas "Bites" tulkojumu;
Halina Lapiņa par Božena Ņemcova grāmatas "Vecmāmiņa" tulkojumu.

Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem:

Leons Briedis "Saputrotā putra";
Luīze Pastore "Svešinieka atnākšana";
Arno Jundze "Kristofers un Ēnu ordenis";
Juris Zvirgzdiņš "Have a nice day! / Gandrīz mīlas stāsts".

Spilgtākā debija:

Madara Gruntmane - dzejoļu krājums "Narkozes";
Sabīne Košeļeva - īsromāns "Rīga-Maskava. 21.gadsimta mīlasstāsts";
Elīna Bākule-Veira - dzejas krājums "Zilonis okeāns";
Anita Mileika - dzejas krājums "Mūžīgā nepārtikusī stirna".

Šogad ekspertu komisija piešķīrusi arī speciālbalvu par nozīmīgu ieguldījumu pasaules kultūrtekstu latviskošanā. Tā tikusi Uldim Bērziņam par senislandiešu mitoloģisko un poētisko tekstu kopojumu "Eddas dziesmas".

Uzrunā preses konferencē Uldis Bērziņš uzsvēra, ka grāmata ir komandas darbs, ar kuru kopā paveikts ietilpīgais darbs. Tāpat viņš atklāja, ka "Eddas dziesmas" paredzēts izdot elektroniskā versijā.

"Ulža Bērziņa darbs pie senislandiešu kultūras pieminekļa "Eddas dziesmas" tulkojuma savas specifikas, kvalitātes un nozīmīguma dēļ izceļas uz pārējo pērn latviskoto darbu fona. Dziļi ģermāņu kultūrā sakņoto dziesmu tulkojums Bērziņam prasījis daudz, un tomēr viņš (un kurš gan cits, ja ne viņš) spējis palikt uzticīgs gan senislandiešu oriģinālam, gan arī paplašināt latviešu valodu," vērtē dzejnieks Artis Ostups.

Balvu ieguvēji tiks sumināti Latvijas Literatūras gada balvas ceremonijā  21.aprīlī plkst. 18 Spīķeru koncertzālē Rīgā. Ceremonija tiešraidē būs skatāma portālā "Lsm.lv".

Balvas ieguvējs katrā no nominācijām tiks izvēlēts LALIGABA ekspertu komisijas aizklātā balsojumā aprīlī. Balvu ieguvēji saņems naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu - LALIGABA lampu, kuras idejas autors ir dizaina studija "Mājo".

Sīkākas ziņas par nominantiem, speciālbalvas un mūža balvas laureātu un citām aktivitātēm pieejamas LALIGABA mājaslapā, kā arī klausāmas Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras Rondo". LALIGABAi nominētās grāmatas būs pieejamas un iegādājamas grāmatu veikalā "Nice Place Mansards", Jāņa Rozes grāmatnīcu tīklā un citās grāmatnīcās.

Lai dotu iespēju plašākai publikai iepazīt LALIGABA balvai nominētos autorus un viņu darbus, 8.aprīlī plkst. 18 Kaņepes kultūras centrā Rīgā notiks LALIGABA prozas lasījumi, savukārt LALIGABA dzejas lasījumi notiks 16.aprīlī plkst. 18 koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga". Visi pasākumi pieejami ikvienam interesentam bez maksas.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā strādāja un 2015.gada literāro veikumu izvērtēja literatūrkritiķe Anda Baklāne, rakstnieks Arvis Kolmanis, filozofs un publicists Ilmārs Šlāpins, literatūrzinātniece Austra Gaigala, dzejnieks Aivars Eipurs, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūras un latviešu valodas skolotāja, literatūrzinātniece Lita Silova, literatūrzinātniece Sandra Ratniece un dzejnieks Artis Ostups.

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti