Literatūras centra vadītājs noliedz naudas izšķērdēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) un Kultūras ministrija (KM) no Latvijas Literatūras centra (LLC) gaida atskaites par vairākiem simtiem tūkstošu eiro, kas par dažādiem projektiem piešķirti pēdējos divos gados. Literatūras centra vadītājs Jānis Oga, kurš centrā atklātās finanšu problēmas līdz šim publiski nekomentēja, tagad nenoliedz grāmatvedības problēmas, taču pārmetumus par naudas piesavināšanos pilnībā noraida.

„Es gribu uzsvērt, ka nav notikusi ne līdzekļu ļaunprātīga piesavināšanās, ne izšķērdēšana, un ka visi šie līdzekļi ir – es vēlreiz uzsveru – iztērēti atbilstoši Literatūras centra statūtiem un mērķiem,” tagad Latvijas Radio saka Jānis Oga. Viņš piekrīt, ka grāmatvedības problēmas centra darbībā ir, taču visas pieprasītās atskaites būšot kārtībā, jo nauda neesot aizgājusi neceļos.

Literatūras centra tuvākie projekti – dalība Gēteborgas un Frankfurtes grāmatu tirgū un žurnāla „Latvju Teksti” nākamo divu numuru iznākšana – KM un VKKF apturētās naudas plūsmas dēļ necietīs, uzsver Oga, jo maksājumi jau esot veikti. Savu atbildību notikušajā centra vadītājs varēšot komentēt vien pēc galīgā audita ziņojuma, kas gaidāms pēc nedēļas.

Ogam būs jāskaidrojas arī par 62 tūkstošiem eiro, ko viņš sev pārskaitījis avansā: „Ir bijuši šādi avansa maksājumi. Es atzīstu, ka tā nav laba prakse, bet visi šie līdzekļi ir tikuši pārskaitīti atpakaļ uz Literatūras centra dažādiem kontiem, kas lielā mērā ir saistīts arī ar šo šķērsfinansējumu.”

„Kultūrkapitāla fonda revīzijas atzinumu es esmu redzējis un piekrītu tur izteiktajiem pārmetumiem. Bet VKKF audita ziņojums neko nesaka par valsts līdzekļu izšķērdēšanu. Protams, tur ir minēti pārkāpumi par vienam projektam piešķirto līdzekļu izmantošanu citu projektu mērķiem. Tas ir tā saucamais šķērsfinansējums, no kura mēs vienmēr esam centušies izvairīties, bet kas diemžēl vienmēr nav izdevies.”

Dokumenti

LLC atskaite par darbību 2013. gadā

Lejuplādēt

45.5 KB

LLC atskaite par atsevišķu valsts pārvaldes uzdevumu veikšanu literatūras jomā 2014. gadā

Lejuplādēt

440.14 KB

Pārskats par LLC darbību 2015. gadā

Lejuplādēt

90.87 KB

Pēc Latvijas Literatūras centra statūtiem, tā darbu vajadzēja pārraudzīt padomei, bet tā grāmatvedību kontrolēt biedru ievēlētam revidentam. Padome, kā tagad izrādās, darbojusies tikai no 2007. līdz 2008.gadam, nav bijis arī revidenta. Oga norāda – tos ievēlēt pēc likuma ir biedru atbildība.

Biedru sapulce gan ir jāsasauc pašam vadītājam, kurš to, par spīti aicinājumiem, neesot darījis kopš 2007.gada, saka viena no centra dibinātājām, dzejniece Liāna Langa. Saņemot ziņas par finanšu problēmām, biedri uz ārkārtas sapulci sanākuši trešdien, 23.septembrī.

„2.oktobrī, kad būs revīzijas gala ziņojums, mums būs nākamā ārkārtas sapulce, kurā mēs saņemsim gan mūsu ieceltā revidenta ziņojumu, gan valsts institūciju veikto revīziju rezultātus, un lemsim par strukturālām pārmaiņām biedrībā, lai nodrošinātu daudz lielāku finanšu kontroli un citus kontroles mehānismus,” tālāko rīcību iezīmē Langa. „Bet es ļoti negribētu, lai visu literatūras nozari asociē ar vienu kultūras menedžeri,” viņa uzsvēra, piebilstot, ka materiālu atbildību LLC biedri nevar uzņemties – pieeja kontiem ir tikai LLC vadītājam.

Grāmatnieks Artis Ērglis, kurš darbojās LLC padomē vienīgajā tās darbības gadā, notikušajā pieļauj grāmatvedisku nolaidību, bet ļaunprātības nesaskata – Literatūras centra darbs pierādot, ka nauda tiek tērēta īstajiem mērķiem: „Es redzu, ka arī LLC biedri laikam nav īpaši sekojuši līdzi, jo patiešām visus šos gadus Latvijas literatūras popularizēšana ārzemēs, īpaši pēdējos piecos sešos gados, ir bijusi ļoti aktīva, kas norāda, ka tas rezultāts ir bijis ļoti labs.”

Tieši no Literatūras centra biedru lēmuma būs atkarīgs, vai Jānis Oga paliks amatā. „Biedriem esmu apliecinājis, ka esmu gatavs savu amatu atstāt, bet vēlos, lai tas notiktu, pēc iespējas netraucējot gan Literatūras centra darbību, gan konkrēto projektu turpināšanos,” saka Jānis Oga.

Pirms 13 gadiem dibinātā biedrība „Latvijas Literatūras centrs” ir nozīmīgākais nozares spēlētājs. Tas pārstāv Latviju starptautiskajos grāmatu tirgos, gādā par latviešu autoru darbu tulkojumiem un izdod žurnālus „Latvian Literature” un „Latvju Teksti”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti