Literatūrā Pulicera prēmija piešķirta Adamam Džonsonam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pulicera prēmija literatūrā piešķirta rakstniekam Adamam Džonsonam par romānu „The Orphan Master’s Son”.

Romāna darbība notiek Ziemeļkorejā. Galvenais varonis ir zēns, kurš izaudzis tēva vadītā bērnunamā.

Komentējot prēmijas piešķiršanu, Džonsons izteica cerību, ka, pateicoties šai balvai, vairāk cilvēku izlasīs grāmatu un pārdomās to, kas šobrīd notiek Ziemeļkorejā.

„Ziemeļkorejas iedzīvotājiem neļauj stāstīt viņu pašu vēsturi. Tātad viņu vietā tas jādara citiem,” rakstnieka izteikumu citē „USA Today”. Džonsons strādājis pie romāna trīs gadus un darba procesā apmeklējis Ziemeļkoreju. Grāmatā romāns publicēts 2012. gadā.

Adamam Džonsonam (1967) līdz iznākušas trīs grāmatas. Rakstnieks debitēja 2002. gadā ar stāstu krājumu „Emporium”. 2003. gadā iznāca Džonsona romāns „Parasites Like Us”, kurš izpelnījā Kalifornijas Grāmatu balvu.

Džonsona stāsti publicēti vairākos ASV periodiskajos izdevumos un tulkoti franču, dāņu, japāņu, vācu, spāņu, itāliešu, poļu, portuguāļu un citās valodās.

Prēmijas pasniegšanas ceremonijā, kura norisinājās 15. aprīlī ASV, pie balvas četrās žurnālistikas nominācijās tika avīze „The New York Times”.

Izdevuma nopelni tika prēmēti nominācijā „Starptautiska reportāža” par Ķīnas politiskās elites slepenajiem ienākuma avotiem veltītiem rakstiem, „Labākā izmeklēšana” par „Wal-Mart” korupcijas lietai veltītu rakstu ciklu, „Skaidrojošā reportāža” par „Apple” un citu tehnoloģiju ražotāju biznesa praksi skaidrojošiem rakstiem un nominācijā „Labākais tematiskais raksts” par publikāciju, kurā stāstīts par Vašingtonas štatā lavīnā bojāgājušiem slēpotājiem.

Par labākajiem ziņu ilustratīvajiem materiāliem tika atzīti „Associated Press” fotoattēli no Sīrijas pilsoņu kara .

Pārsteigumu sagādāja mominācija „Par nacionālās tēmas atspoguļojumu”. Šo prēmiju ieguva nelielās interneta vietnes „InsideClimate News” žurnālisti, kuri raksta par ekoloģiju un dzīvo no ziedojumiem.

Pulicera prēmija tiek piešķirta kopš 1917. gada un tiek uzskatīta par vienu no prestižākajām ASV balvām žurnālistikā un daiļliteratūrā. Katrs prēmijas laureāts saņem 10 000 ASV dolāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti