Kultūras ziņas

Noslēpums. Termoss, maizītes un nazītis

Kultūras ziņas

Nometnē "RIGaLIVE" top popmūzikas hiti

Kamermūzikas un dzejas vakars Liepājas muzejā

Liepājas muzejā aizvadīts dzejas un latviešu komponistu kamermūzikas vakars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Otrdien Liepājas muzejā aizvadīts dzejas un latviešu komponistu kamermūzikas vakars, kurā par vārda un skaņas mijiedarbību rūpējās dzejniece Madara Gruntmane un kamermūzikas apvienība “NYX Trio”. Mūziķes atskaņoja latviešu komponistu skaņdarbus klavierēm, flautai un vijolei, bet Madara Gruntmane lasīja gan jau zināmas, gan īpaši šim vakaram radītas dzejas rindas. 

Kamermūzikas apvienība "NYX Trio" aktīvi sāka spēlēt pirms sešiem gadiem. Laika gaitā mākslinieces atklāja daudz jaunu skaņdarbu, kas Latvijā nav skanējuši, kā arī pasūta komponistiem jaundarbus. Koncerta laikā pirmo reizi skanēja Aivara Kalēja skaņdarbs "Sapnis" un pagājušajā gadā rakstīts Jēkaba Nīmaņa "Divertisments un Tango".  Mūziķes ar dzejnieci Madaru Gruntmani ir pazīstamas jau ilgu laiku, kas arī pamudināja izveidot kopīgu pasākumu.

"Mums arī radās šī ideja, ka tas būtu tik interesanti mums visiem, ja būtu tiešām mijiedarbe starp dzeju un mūziku. Un tā tas arī notika, Madara nāca uz mūsu mēģinājumiem, mēs runājam par to mūziku, ko spēlējam, par ko tas varētu būt, kādas ir mūsu asociācijas, ko paši komponisti teikuši, kāda ir mūsu tā sajūta," atklāj pianiste Ieva Sarja. 

Madaras Gruntmanes dzejoļi top spontāni, neplānoti un iedvesmas mirkļos. Tieši tāpēc rakstniece mēģinājumu laikā sarakstīja jaunu dzeju. Turklāt skatītājiem bija iespēja iepazīties ar dažiem darbiem no jaunā krājuma "Dzērājmeitiņa".  

"Tā kā es pati arī nosacīti nāku no mūziķu vides, esmu pabeigusi mūzikas vidusskolu kā pianiste, tad arī šie mūziķi, daļa no viņiem ir draugi un pazīstamie, un tajā vidē esmu vienmēr bijusi,” skaidro Gruntmane. Viņa arī stāsta – tas bijis process, nācies iedziļināties skaņdarbā, un īpaši šai programmai tapuši arī jauni dzejoļi. 
"Tā ir tāda sintēze, kur satiekas mūzika un dzeja kopā. Es ceru, ka mēs viens otru papildinām," saka dzejniece. 

Koncertprogramma veltīta Latvijas simtgadei, ar tās palīdzību dzejniece un "NYX Trio" vēlējās lauzt stereotipu, ka latviešu mūzika ir sentimentāla, un atskaņoja to kā dzīvespriecīgu, mazliet huligānisku un ar humora devu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti