Liepājā būs tikšanās ar Dalī vienīgā romāna «Apslēptās sejas» latviskotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sagaidot Salvadora Dalī 110. atceres gadadienu 2014. gada 11. maijā, Liepājas muzeja apmeklētājiem ir brīnišķīga iespēja iepazīties ar vēl vienu no daudzpusīgā sirreālista talanta šķautnēm – Salvadora Dali rakstītā vārda krāšņo buķeti, plašo zināšanu un fantāzijas mijiedarbību.

3. augustā Liepājas muzejā paredzēta tikšanās ar ievērojamā spāņu mākslinieka Salvadora Dalī vienīgā romāna „Apslēptās sejas” tulkotāju latviešu valodā Āriju Gotvonī (Ariozo), informē Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.

Pirms 70 gadiem Salvadors Dalī uzrakstīja savu vienīgo romānu „Apslēptās sejas”, kas tagad ir pieejams arī latviešu valodā. Jaunībā Salvadors Dalī rakstījis gan poēmas, gan esejas, gan filozofiskus, gan ievērojamiem māksliniekiem veltītus aprakstus. Viņa autobiogrāfiskais darbs „Mana noslēpumainā dzīve” (1942) gaida, kad tiks tulkots latviski, bet viņa sarakstītā „Ģēnija dienasgrāmata” jau ir latviskota.

Salvarora Dalī romāns „Apslēptās sejas” (1943) tika uzrakstīts četru mēnešu laikā franču valodā, viesojoties ASV. Romāna priekšvārdā autors pamato, kāpēc to rakstījis: „...esmu izbrīvējis laiku, lai darītu to, ko gribu, un es gribēju uzrakstīt šo romānu. Mūsdienu vēsture ieskicē vienreizēju iespēju romānam par lielām cilvēciskām kaislībām, viņu attīstību un konfliktiem. Kara vēsture, bet, daudz svarīgāk, pēckara mokpilnā dzīve bija nepārprotami jāapraksta. Kāds cits to būtu izdarījis manā vietā, un to būtu izdarījis slikti. Interesantāk ir nevis "kopēt vēsturi", bet apsteigt un iespējami labi to atspoguļot ar attīstītu iztēli...”

Kā uzsvēr Ārija Gotvonī (Ariozo), tās ir Dalī raksturīgās žilbinošās vīzijas, apmātības sirreālie uzplaiksnījumi, ģeniālā prāta apsēstība ar māņticībā apslēptās būtības izzināšanu, kas ierindo šo romānu literatūras vēsturē ar retas burvības neparastu valdzinājumu.

Jau ziņots, ka no 12. jūlija līdz 13. augustam Liepājas muzejā ir unikāla iespēja skatīt pasaulslavenā spāņu mākslinieka Salvadora Dalī (1904 – 1989) darbus. Izstādē „Salvadors Dalī. Sirreālā materializācija” eksponētas mākslinieka grafikas, medaļas, skulptūras un keramika no Francijas privātkolekcijām. Kopš izstādes atklāšanas to jau aplūkojuši vairāk nekā 4000 apmeklētāju.

Izstādes „Salvadors Dalī. Sirreālā materializācija” mērķis ir izcelt Dalī īpašo un netradicionālo māksliniecisko valodu, ar kādu viņš cenšas materializēt uzskatus, sajūtas, sapņus un vīzijas. Māksliniekam svarīgi parādīt ne to, ko mēs redzam, bet gan jūtam, domājam, pārdzīvojam, iespējams, pat līdz galam neapzināto. Savos emocionāli ekspresīvajos un asociatīvajos darbos viņš tiecas atspoguļot procesus cilvēka zemapziņā, absurdās un neloģiskās kombinācijās un situācijās, apvienojot reālistiskus un pilnīgi naturālistiskus motīvus

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti