Kultūra

Paziņoti Mūzikas akadēmijas Gada balvas laureāti

Kultūra

Ulda Muzikanta fotoizstāde "Doms meistara acīm"

Rīgas Centrālajā bibliotēkā atvērs pirmo lieldrukas grāmatu latviešu valodā

Lieldrukas izdevumi - nozīmīgs papildinājums gan bibliotēku, gan privātajiem grāmatu krājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas Centrālajā bibliotēkā 7. janvārī tiks atzīmēts unikāls notikums Latvijas grāmatniecībā – tiks atvērta pirmā lieldrukas grāmata latviešu valodā. Šādi izdevumi ar palielinātu burtu formātu jau labu laiku populāri pasaulē, jo tie padara komfortablu lasīšanu arī cilvēkiem ar redzes problēmām. Šādi izdevumi ir nozīmīgs papildinājums gan bibliotēku, gan privātajiem grāmatu krājumiem, uzskata Rīgas Centrālās bibliotēkas direktore.

Jau vēstīts, ka Latvijā projektu uzsāk apgāds „Zvaigzne ABC”, lieldrukā izdodot vienu no pagājušā gada pieprasītākajām latviešu autoru grāmatām – Daces Rukšānes „Mīlasstāstus”.

"Skatoties uz to izdevumu, kur ir lielie burti, tas ir viegli uztverams; vecajiem cilvēkiem, teiksim, šie lielie burti palīdz,” – tā, šķirstot pirmo lieldrukas izdevumu latviešu valodā, saka ilggadējā Rīgas Centrālās bibliotēkas lasītāja Māra Melne. Savulaik viņa pati darbojusies kā tekstu redaktore, tādēļ ar profesionāļa aci var novērtēt, ka teksts lieldrukas izdevumā arī izvietots pārskatāmi, kas labai uztverei ir ne mazāk svarīgi.

"Lai tekstu uztvertu, līdzās burtu lielumam ļoti svarīgi ir tas, cik ir platas rindstarpes un vai ir atkāpes no rindkopām," slaidro Māra Melne. "Nākas redzēt arī citus tekstus, kur rindkopas ir it kā moderni veidotas bez atkāpēm, bet to ir ļoti grūti uztvert. Bet šeit teksts ir pārskatāms."

Latvijā lieldrukas grāmata ir pirmreizējs notikums, bet citviet pasaulē šādas grāmatas jau sen iekarojušas savu neatņemamu vietu, jo dod iespēju lasīt arī cilvēkiem ar redzes problēmām.

Pirmais pasaulē lieldruku izdevumus pieaugušajiem aizsāka angļu grāmattirgotājs un izdevējs Frederiks Torps 1964.gadā ar klasikas grāmatām.

Latvijā šīs idejas rosinātāja ir Rīgas Centrālās bibliotēkas direktore Dzidra Šmita, un ideja balstās reālās lasītāju vajadzībās:

"Ne jau tikai noteikts vecums ierobežo cilvēka lasīšanas spējas, ir ļoti daudz arī citu iemeslu, kāpēc cilvēkam ir apgrūtināta lasīšana ar tradicionāliem vai maziem burtiem," norāda Dzidra Šmita. "Mūsu bibliotēkā mēs esam veikuši arī vairākas aptaujas un pētījumus, un cilvēki ir izteikuši tiešām ļoti lielu vajadzību pēc šīm grāmatām, jo daudzi cilvēki ir pat atzinušies, ka viņi ir pārstājuši lasīt tikai tādēļ vien, ka vienkārši nevar izlasīt."

"Un tātad mēs šeit Ameriku neatklājam, tā ir pasaules pieredze, ka šādas grāmatas ir vajadzīgas, un es apsveicu mūsu lasītājus un ļoti ceru, ka „Zvaigzne ABC” nebūs vienīgais apgāds, ka arī citi apgādi savas sērijas lieldrukā uzsāks, un tas būs ļoti nozīmīgs papildinājums gan bibliotēku, gan privāto grāmatu krājumos,” uzskata Rīgas Centrālās bibliotēkas direktore.

Arī bibliotēkas pieaugušo literatūras nodaļas vadītājas Guntas Ozolas pieredze liecina, ka šādas lieldrukas grāmatas varētu būt ļoti būtiski palīgi gan senioriem, gan citiem vājredzīgiem cilvēkiem un, iespējams, vēl arī kādai citai cilvēku kategorijai.

Pirmās lieldrukas grāmatas latviešu valodā (kas ir Daces Rukšānes „Mīlasstāsti”) atvēršanas svētki notiks 7. janvārī pulksten 16 Rīgas Centrālajā bibliotēkā. "Apgāda Zvaigzne ABC" iecerēs ir turpināt šo lieldrukas sēriju gan ar klasikas, gan citām populārām grāmatām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti