Kultūras ziņas

Balso par labāko kori!

Kultūras ziņas

Parīzes šarms Lielajā Ģildē

Ko lasa Vaira Vīķe-Freiberga?

Lielā lasīšana: Vairai Vīķei-Freibergai patīk dēku romāni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga jau septiņu gadu vecumā izlasījusi Raiņa „Uguni un nakti”, bet 10 gadu vecumā – lugas pirmavotu – Pumpura eposu „Lāčplēsis”, kurš viņai paticis labāk. Savukārt vairākas reizes Vīķe-Freiberga ir pārlasījusi Džeinas Ostinas romānu „Lepnums un aizspriedumi”. Mūsu eksprezidentes piemērs uzskatāmi pierāda, ka, ja vien vēlas, grāmatu lasīšanai laiku var atlicināt visaizņemtākais cilvēks.

Svētdien gaidāms Latvijas Televīzijas (LTV) akcijas „Lielā lasīšana” otrais raidījums. Tajā uzzināsim 100 mīļākās grāmatas latviešu valodā. Gaidot rezultātus, LTV kultūras ziņu veidotāji aptaujājuši vairākus pazīstamus cilvēkus, lai noskaidrotu, ko tad viņi lasa un cik daudz laika atlicina grāmatām.

„Palaikam es lasu biogrāfijas, jo tās var būt ļoti interesantas un saistošas. Palaikam es izņemu no plaukta kādu skaistu grāmatu no pasaules klasikas, kuru es vai nu esmu kādreiz nopirkusi, bet neesmu paguvusi izlasīt, vai esmu aizmirsusi un vēlos pārlasīt,” stāsta Vaira Vīķe-Freiberga, neslēpjot, ka ceļojumu laikā viņa meklējot „tiešām vieglu izklaides literatūru”.

Jo vieglāku, jo labāk,” uzsver eksprezidente. „Man patīk dēku romāni, kad kāds citam dzenas pakaļ. Man pašai no savas pieredzes - kā mēs mukām no Rīgas - vēl tagad rodas murgi, un tad lasīt romānā, ka viņam vesela armija dzenas pakaļ, bet viņam tomēr izdodas izmukt, man tas ir visai apmierinoši.”

Vaira Vīķe-Freiberga atklāj, ka grāmata, kuru vairākas reizes pārlasījusi, ir Džeinas Ostinas romāns "Lepnums un aizspriedumi".

Tā jau ir pelnrušķītes pasaka,” skaidro Vaira Vīķe-Freiberga, norādot, ka viņai jau kopš bērnības ļoti patīk pasakas, turklāt eksprezidentei ir sakrāta vesela kolekcija ar dažādu valstu pasakām.

„Starp citu, ir vesela industrija. „Harleqin” izdevniecība, kas izdod grāmatas par pelnrušķītes tēmu, pelna miljardus, bet Džeina Ostina bija tā, kas pārvērta to par literatūru,” piebilst Vīķe-Freiberga.

„Man septiņu gadu vecumā, kā visiem bērniem bēgļu nometnē, sākot skolu, uzdāvināja Raiņa "Uguni un nakti". Tāda maziņa, uz ļoti trausla papīra. Es tātad septiņu gadu vecumā lasīju Raiņa „Uguni un nakti”,” atmiņās gremdējas Vaira Vīķe-Freiberga, tomēr atzīstot, ka „Ugunī un naktī” bijuši grūti saprotami aspekti.

Desmit gadu vecumā nākamās prezidentes rokās nonācis Pumpura „Lāčplēsis”.

Es biju trīs gadus vecāka, tas pirmkārt. Otrkārt, tas jau ir tas pirmavots, no kura Rainis smēlies iedvesmu. Pumpura „Lāčplēsis” man patika labāk,” stāstu noslēdz Vīķe-Freiberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti