«Ļeņina harēma» autors: Man Latvija kļuvusi par nopietnu apsēstību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

 „Baltijas Grāmatu svētkos” Ķīpsalā sestdien, 1.martā, plkst. 14 amerikāņu rakstnieks Viljams Bērtons Makormiks piedalīsies savas grāmatas „Ļeņina harēms” atvēršanas svētkos. Intervijā Latvijas Radio raidījumam "Kultūras Rondo" rakstnieks atzīst, ka pievēršanās Latvijai sākotnēji bija nejaušība, bet pēc tam tā kļuva par nopietnu apsēstību četru gadu garumā. Tagad Makormiks plāno iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā un rakstīt vēl divus romānus.

Dzīvojot Vašingtonā, Makormiks iecerējis romānu, kura darbība risinātos Eiropā. Tobrīd rakstnieks vēl nav zinājis, kur konkrēti, taču nonācis Latviešu muzejā, kur iegādājies vairākas grāmatas par Latviju.

Tajā brīdī savu domu par noslēpumu romānu atmetu. Man radās ideja sarakstīt nopietnāku vēsturisku romānu par Latviju, lai cilvēki pasaulē uzzinātu par to ko vairāk,” stāsta Makormiks.

Makormiks domājis, ja reiz viņš ar vēsturnieka grādu neko nezina par Latviju, tad nezina arī ļoti daudzi citi.

Rakstnieks atzīst, ka pievēršanās Latvijai sākotnēji bija nejaušība, bet pēc tam tā kļuva par nopietnu apsēstību četru gadu garumā.

Savukārt grāmatas redaktoru Gunti Kalnu, lasot grāmatu, pārsteigušas Makormika zināšanas par Latviju.

Es jutos kā skatītos seriālu. Visu laiku domāju: nē, šis cilvēks ir saistīts ar latviešiem! Viņam vai nu draudzene noteikti ir latviete, vai kāds no vecākiem ir latvietis. Nu nevar cilvēks tik labi uzrakstīt, neko nezinot,” stāsta Kalns.

Grāmata „Ļeņina harēms” angļu valodā iznāca 2012.gadā. Kritiķu atsauksmes Amerikā bija ārkārtīgi pozitīvas, stāsta Makormiks.

Mans izdevējs Amerikā ir ļoti mazs, tāpēc šobrīd man pat nav zināms, cik eksemplāri pārdoti, bet vienu varu teikt – grāmatu labi uzņēmuši Amerikas latvieši,” norāda rakstnieks.

Makormika romāns "Ļeņina harēms" ir aizraujošs vēstījums par trauksmainajiem 20. gadsimta notikumiem, latviešu nācijas veidošanos, sarkanajiem strēlniekiem un centieniem saglabāt patību laikmetu griežos. Niansēts vēsturisko notikumu apraksts un dziļš cilvēka pārdzīvojumu atainojums ļauj salīdzināt šo romānu ar Pasternaka un Solžeņicina darbiem.

Asiņainais 1905.gads. Kurzemes guberņu pāršalc tautas bruņotā sacelšanās. Baltvācu muižnieku Rūku ģimene ir spiesta visu pamest un bēgt no agrāk tik paklausīgo kalpu naida. Zaudējot mājas un mantojumu, jaunā aristokrāta Viktora Rūka dzīve sagriežas ar kājām gaisā.

Makormika grāmatas galvenais trumpis ir tas, ka tā ir aizraujoši lasāma. Sarežģītais tajā nav sarežģīts ar iekšējiem pārdzīvojumiem vai pārāk niansētiem vēstures faktiem.

Viljams Bērtons Makormiks absolvējis Brauna Universitāti un ieguvis mağistra grādu Mančestras Universitātes rakstniecības studiju programmā. Autors ir dzīvojis Latvijā un Krievijā, kur vācis materiālus un rakstījis savu pirmo romānu “Ļeņina harēms”.

Šobrīd Makormiks raksta scenāriju filmai, kuras pamatā ir romāns „Ļeņina harēms”, un plāno iegūt uzturēšanās atļauju, lai varētu Latvijā dzīvot ilgāku laiku, jo viņš iecerējis vēl divus darbus par Latviju. Viens no tiem varētu būt vēsturisks romāns par mežabrāļiem, bet otrs – modernāks, kurā darbība norisinātos mūsdienās.

Grāmata "Ļeņina harēms" iznāk apgādā "Zvaigzne ABC".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti