Lauvas Ordeņa bruņinieks Guntars Godiņš svin 60 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

26.aprīlī apaļu dzimšanas dienu svin atmodas laika aktīvists, latviešu dzejnieks, redaktors, tulkotājs un atdzejotājs Guntars Godiņš.

Godiņš publicējas jau kopš 1978.gada un ir piecu dzejoļu krājumu un daudzu atdzejas grāmatu autors. Tieši viņam pateicoties, latviešu lasītāji varējuši iemīlēt Heli Lāksonenas, Ilmāra Lābana, Jāna Kaplinska un daudzu citu nozīmīgu igauņu autoru dzeju. Godiņš tulkojis arī bērnu literatūru, piemēram, A. Kivirekha “Lote no Izgudrotāju ciema” un “Kaka un pavasaris”. Tulkošana un būtiskā uztveršana ar valodas instrumenta palīdzību ir Godiņa centrālo interešu lokā. 

Par tulkošanu saņēmis vairākus nozīmīgus apgalvojumus, ir arī Latvijas Literatūras gada balvas laureāts. 2013.gadā saņēmis Somijas Lauvas Ordeņa bruņinieka titulu par ieguldījumu kultūras sakaru veicināšanā starp Latviju un Somiju. Gandrīz desmit gadus bijis kultūras atašejs Latvijas vēstniecībā Igaunijā. 

Godiņš bijis lasītāju iemīļoto žurnālu “Avots” (1987–1992) un “Latvju Teksti” (2010–2015) redaktors. Bijis arī redaktors bērnu, jaunatnes un literārajiem raidījumiem Latvijas Radio, un šobrīd veido raidījumu “Dialogi”, kurā sarunu uzskata par savdabīgu domāšanas treniņu ar mērķi nonākt skaidrībā.

26.aprīlī dzimšanas dienu svin arī Aigars Godiņš – komponists un Gundara dvīņubrālis. Arī Gundara Godiņa dzejoļi tikuši komponēti, un viena no populārākajām dziesmām, kurā parādās dzejnieka 80.gadu daiļradei raksturīgās "nereālās nākotnes" toņkārtas, ir "Līvu" komponētā un izpildītā "Zābaku dziesma".  

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti