Latviski izdoti «Mahājānas budistu teksti: Sirds sūtra, Dimanta sūtra, Altāra sūtra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Biedrība "Intelekts" ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu ir izdevusi grāmatu "Mahājānas budistu teksti: Sirds sūtra, Dimanta sūtra, Altāra sūtra", informēja izdevēji.

"Sirds sūtra ir konspektīvs Mahājānas budistu filozofijas "īsais kurss" vai "ticības apliecība", kas skaitāma kā mantra. Dimanta sūtra ir viedajam Subhūti teikti un saprotami Buddhas vārdi, kam citi, ne tik viedi ļaudis, var sekot "kā orākula pravietojumiem" vai "kā padebešos gaistošiem pērkona dārdiem". Tekstā var saklausīt daudz saskaņas un sadursmju ar Nīčes, Heidegera, Delēza u. c. XX gs. Eiropas domātāju meklējumiem. Altāra sūtra sniedz populāru Sirds sūtras un Dimanta sūtras izvērsumu; tā sižetā ir ieslēptas arī vairāku savstarpēji saistītu "kriminālstāstu līnijas". Šis teksts būs noderīgs ne tikai profesionāliem filozofiem, bet arī studentiem, kas vingrinās mītu un diskursu analīzē. Par sūtras autoru uzskata čaņbudisma Sesto patriarhu Huinenu (638–713), kurš, lai gan nepratis nedz lasīt, nedz rakstīt, tiek uzskatīts par vienu no cienījamākajām personām budisma vēsturē, par budisma Pēkšņās Apgaismības skolas dibinātāju," norādīja izdevēji.

Sūtras tulkojuši: Agita Baltgalve (LU sinoloģijas profesore, arī sanskrita un tibetiešu valodas lietpratēja), Evita Veinberga (sociālantropoloģe) un Ansis Zunde (filozofs). Zunde ir arī grāmatas redaktors, sarakstījis priekšvārdus, komentārus un terminu vārdnīcu. Grāmatas dizainu un tehnisko maketu izveidojis Klāvs Priedītis.

Grāmata "Mahājānas budistu teksti: Sirds sūtra, Dimanta sūtra, Altāra sūtra"
Grāmata "Mahājānas budistu teksti: Sirds sūtra, Dimanta sūtra, Altāra sūtra"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti