Latviski izdota vācu sociologa Georga Zimmela eseju grāmata «Pilsēta un sieviete»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Klajā nākusi vācu sociologa Georga Zimmela eseju grāmata "Pilsēta un sieviete" Igora Šuvajeva tulkojumā, informēja izdevniecības "Neputns" pārstāvji.

"Neputna" eseju sērijā kopš 2013. gada tiek publicēti izcilu literātu un domātāju darbi. Kā pēdējie sarakstam piepulcējušies arī latviešu esejists, kultūrvēsturnieks un zinātnieks Andrejs Johansons un somu dzejnieks Penti Sārikoski ar savām dienasgrāmatām. Nu pienākusi kārta vācu filosofam Georgam Zimmelam, kurš vienlaikus tiek uzskatīts par vienu no socioloģijas pamatlicējiem.

"Zimmels pārstāv t. s. dzīves filosofiju, tāpēc likumsakarīgi, ka viņa uzmanības lokā ir dzīves, eksistences aktuālākie jautājumi. Zimmels liek pamatus tam, ko vēlāk nodēvē par urbāno socioloģiju. Viņš analizē dzīvi lielpilsētā, pilsētu atšķirības kultūrvēsturiskā nozīmē. Zimmels viens no pirmajiem 20. gadsimtā cenšas apjēgt feminismu, sieviešu atbrīvošanos, tās iespējas un sekas. Savulaik Zimmels ir pat modīgs filosofs, savukārt patlaban viņa pārdomas par modi nav zaudējušas savu aktualitāti, ļaujot nošķirt modīgo no paliekošā, kas raksturo arī viņa tekstus," norādīja izdevniecībā. Grāmata "Pilsēta un sieviete" ir pirmais Zimmela tekstu tulkojumu izdevums latviešu valodā.

"Eseju izlase vedina pārdomāt dažādās urbanās eksistences formas un kultūras fenomenus (pilsētu, modi, avantūru, ienaidnieku u. tml.), to izkopšanas iespējas un sekas, kā arī apzināties sievietību, sievišķo kultūru, sievietes lomu kultūrā un sabiedrībā," atzīmēja izdevēji, uzsverot, ka tulkojumam ir ne tikai filosofiski vēsturiska nozīme: "Zimmela darbiem ir potenciāls rosināt diskusijas par Latvijā pastāvošo attiecīgo fenomenu apjēgsmi, izpēti un turpmāko rīcību."

Izlasei pievienota arī latviski tulkotā Valtera Benjamina un Asjas Lācis eseja "Neapole".

Grāmatas literārais redaktors un korektors ir Arturs Hansons. Sērijas dizaina autore – Anna Aizsilniece.

Grāmatas izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti