Latviski izdota ukraiņu žurnālista Serhija Rudenko grāmata «Zelenskis. Biogrāfija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latviski izdota ukraiņu žurnālista, publicista un politikas analītiķa Serhija Rudenko (Сергій Руденко) grāmata "Zelenskis. Biogrāfija" ("Зеленський без гриму"). Tulkojuši Armīns Voitkāns un Renāte Kārkliņa, informēja izdevniecības "Latvijas Mediji" pārstāvji.

"2019. gadā tautā iemīļotais ukraiņu komiķis Volodomirs Zelenskis balotējās Valsts prezidenta vēlēšanās, solot, ka atjaunos pilsoņu uzticību politikai un izbeigs ieilgušo konfliktu ar Krieviju. Pēc pārliecinošās uzvaras viņš skaļi paziņoja: "Es jūs nepievilšu!" – vēl nenojaušot, ka trīs gadus vēlāk kopā ar savu valsti cīnīsies par tās pastāvēšanu un neatkarību baisākajā karā Eiropā kopš 1945. gada," norāda grāmatas izdevēji. "Krievijas nežēlīgās agresijas dēļ Volodomirs Zelenskis 2022. gada 24. februārī nokļuva visas pasaules uzmanības centrā, un nu viņa vārds vairs komentārus neprasa. Bet kā aktieris, kuru neuztvēra nopietni, nonāca līdz pasaules cienīta līdera statusam?"

2020. gadā Serhijs Rudenko uzrakstīja grāmatu par Zelenski. Kā daudzās intervijās stāsta autors, viņam pašam bija interese uzzināt pēc iespējas vairāk par sesto Ukrainas prezidentu. "Es vācu dosjē par Zelenski. Un kādā brīdī sapratu, ka tas viss varētu būt interesanti arī citiem. Tā radās ideja izdot grāmatu par prezidentu," saka autors.

"Jebkurš šīs grāmatas apskats jāsāk ar atzīšanu, ka pati tās pastāvēšana – līdzīgi kā cilvēka pārtapšana no televīzijas zvaigznes par prezidentu un par gandrīz vispārēji apbrīnotu kara laika varoni – nav mazs varoņdarbs. Galu galā Ukrainā kopš februāra beigām notiek karš. Šī ir vairāk prezidentūras, nevis prezidenta biogrāfija. Grāmatas beigās Rudenko raksta: "Šodien Ukrainā ikvienam, bez izņēmuma, ir tikai viens ienaidnieks, un no uzvaras pār šo ienaidnieku ir atkarīga Ukrainas valsts pastāvēšana," raksta "The Washington Post".

Iepriekš autors ir strādājis laikrakstos, televīzijā un radio. Ieguvis vairākus apbalvojumus, tādus kā TOP 20 "Labākā Ukrainas grāmata 2008" (pēc žurnāla "Korespondents" vērtējuma), piedalījies Starptautiskā literatūras konkursa "Granoslov" (2008) u.c. Šī nav autora pirmā grāmata, iepriekš ir izdoti darbi par Viktora Janukoviča, Viktora Juščenko un Jūlijas Timošenko komandām. "Zelenskis. Biogrāfija" ir līdz šim veiksmīgākais Serhija Rudenko projekts – grāmata ir tulkota 26 valodās. Pēc grāmatas iznākšanas Polijā, Lielbritānijā, Vācijā, Holandē, Portugālē un citās valstīs grāmata iekļuvusi dižpārdokļu topos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti