Latviski izdota Staņislava Asejeva grāmata par koncentrācijas nometni Doneckā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izdevniecībā "Pētergailis" izdota rakstnieka un žurnālista Staņislava Asejeva grāmata "Gaišais ceļš. Kādas koncentrācijas nometnes stāsts", kas vēsta par Doneckā izveidotu koncentrācijas nometni, informēja izdevēji.

"Pēc Krievijas iebrukuma Austrumukrainā 2014. gadā rakstnieks un žurnālists Staņislavs Asejevs (Станіслав Володимирович Асєєв, 1989)  palika okupētajā Donbasā un ar pseidonīmu "Vasins" dažādiem medijiem rakstīja par tur notiekošo. 2017. gadā prokrieviskās Doneckas "tautas republikas" varas pārstāvji viņu nelikumīgi ieslodzīja un divarpus gadus viņš pavadīja ellē zemes virsū – "Izolācijā", kur piedzīvoja spīdzināšanu un necilvēcīgu apiešanos. 21. gadsimta eiropietim šī grāmata atklāj neiedomājami baisu pieredzi un brīdinājumu, par kuru nevaram izlikties nezinām," pauda publiciste Rudīte Kalpiņa.

"Šī grāmata ir par ļaunumu, kas iemiesojies "Izolācijā" – koncentrācijas nometnē, kas izveidota bijušajā padomju laika rūpnīcā Doneckā. Ja šo ļaunumu neapturēs, par tādu nometni var kļūt visa Ukraina un arī Eiropa. "Izolācija" nav nejaušība, tā ir sistēmas spogulis, un sistēmai ir konkrēts vārds – "krievu pasaule". 2022. gadā pēc Krievijas turpinātā kara Ukrainā izolācija pārņēma Buču, Mariupoli, Hersonu, Izjumu. Tā laužas uz Odesu un Mikolajivu. Draud Varšavai un Baltijai, somiem un zviedriem. Visur, kur krievi ir ieņēmuši ukraiņu zemi, dzird par vienu un to pašu – "tautas ienaidnieku" spīdzināšanu un filtrācijas nometnēm," par grāmatu teicis Staņislavs Asejevs.

Grāmatas autora, Ukrainas krieva, uzskatu sistēma  ir apmetusi 180 grādu lielu loku.

Apgāda "Pētergailis" vadītāja pastāstīja: "Šīs grāmatas manuskripts pirmo reizi tika atsūtīts ar sociālo tīklu starpniecību – 2021. gada 24. februārī.  Tieši gadu pirms Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā. Kāds parūpējās, lai sūtītais nekavējoties tiktu dzēsts no sociālajiem tīkliem. Manuskripts devās uz Latvijas izdevniecību vēl un vēlreiz – pa dažādiem ceļiem, arī Ukrainas pazīstamākais rakstnieks, Lielbritānijas PEN kluba ukraiņu nodaļas prezidents Andrejs Kurkovs Londonas grāmatu tirgū, izdzirdot, ka latviski tiks tulkota Staņislava Asejeva grāmata, teica: "Tas ir tieši tas, kas šodien noteikti jāizdod. Visā Eiropā.""

No krievu valodas izdevumu tulkojusi Tamāra Ringa, māksliniece Elīna Brasliņa. Grāmata izdota ar VKKF atbalstu.

Staņislava Asejeva grāmata "Gaišais ceļš. Kādas koncentrācijas nometnes stāsts"
Staņislava Asejeva grāmata "Gaišais ceļš. Kādas koncentrācijas nometnes stāsts"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti