Latviski izdota šausmu un fantastikas žanra klasiķa Lavkrafta stāstu izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latviešu tulkojumā iznākusi amerikāņu šausmu stāstu celmlauža Hovarda Filipsa Lavkrafta stāstu izlase, informēja izdevniecības "Prometejs" pārstāvji.

Hovards Filipss Lavkrafts (Howard Phillips Lovecraft; 1890–1937) bija divdesmitā gadsimta sākuma šausmu stāstu un fantastikas žanra klasiķis. Kā uzsver izdevniecībā, Lavkrafta "gotiski piesātinātais rakstīšanas stils un neatkārtojami niansētā mitoloģija iedvesmojusi un turpina iedvesmot neskaitāmu sekotāju pulku". Franču rakstnieks Mišels Velbeks viņam veltījis savu pirmo grāmatu – biogrāfisku eseju –, bet Stīvena Kinga daiļrade, tostarp romāns "Tas", kā arī režisora Giljermo del Toro filmas nebūtu iedomājamas bez Lavkrafta ietekmes.

Bez daudzām Lavkrafta darbu kino un videospēļu adaptācijām, to skaitā atzīto seriālu "Lovecraft Country", viņa stāsti ir iedvesmojuši arī filmas "Svešie", seriālu "Stranger Things", kā arī grupu "Metallica" un "Black Sabbath" dziesmas.

"Autora panākumu atslēga ir spēja izprast cilvēka baiļu un tieksmju dziļākos cēloņus, kā arī grodā un daudzslāņainā mitoloģija, kas caurvij visu viņa daiļradi," akcentēja izdevēji. "Hovards Filipss Lavkrafts ir noskaņas uzburšanas meistars, gandrīz katrs viņa teikums ir piesātināts ar alūzijām un skaļi neizsacītām zemdegām. Lavkrafta radītie tēli un būtnes ir skatāmas kā daudzšķautņainas metaforas, kas atsaucas uz laikabiedru daiļradi, seno tautu mitoloģijām un folklorām, kā arī kristietību un citām ticībām."

Latviski izdotajā krājumā iekļauti septiņi stāsti, kas atklāj baismu piesātinātu Visumu, kurā zinātnieki, pētnieki, studenti un vienkārši pārgalvji gūst saprātu graujošas atklāsmes un pieredz šausmas, kurām nekad nevajadzēja tikt atsegtām. "Šie stāsti liek iegrimt pasaulē, kurā nekas nav tāds, kā šķiet pirmajā acu uzmetienā, un pat vārdiem ir spēks novest cilvēku līdz neprātam," teikts krājuma pieteikumā.

Stāstus tulkojis Kaspars Zalāns (1994) – dzejnieks, atdzejotājs, tulkotājs un kultūras pasākumu rīkotājs.

Grāmatā katram stāstam ir īpaši šim nolūkam tapusi mākslinieka Anda Reinberga ilustrācija. Andis Reinbergs (1988) ir konceptu mākslinieks, ilustrators un mākslinieciskais direktors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti