Latvijas Radio 1 jaunos raidījumos pētīs grāmatniecības vēsturi Latvijā un sarunāsies ar bērniem par izlasīto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Radio 1 februārī sāks skanēt divi jauni raidījumi. No 3. februāra reizi nedēļā klausītāji varēs doties "Grāmatai pa pēdām. Latviešu grāmatai 500", savukārt sestdien, 5. februārī, pirmatskaņojumu piedzīvos raidījums ģimenēm par lasītprasmi – "Lasām un pļāpājam. Tiem un ar tiem, kas vēl neiet uz darbu".

Gatavojoties 2025. gadam, kad apritēs 500 gadi, kopš iespiesta pirmā grāmata latviešu valodā, Latvijas Radio 1 sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) raidījuma "Grāmatai pa pēdām. Latviešu grāmatai 500" ietvaros pētīs, kā piecu gadsimtu garumā attīstījusies latviešu valoda un grāmatniecība, ietekmējot zināšanu, ideju un jaunrades dinamiku Latvijā un veicinot mūsu piederību Eiropas kultūrtelpai.

"Pirmajā raidījuma epizodē dosimies uz Lībeku Vācijā, vienu no pašām svarīgākajām pilsētām Hanzas savienībā 15. un 16. gadsimta ielokā. Reformācijas gados strauji pieauga pieprasījums pēc dažādiem iespieddarbiem, jo iespiesto vārdu savās interesēs izmantoja gan katoļi, gan protestanti. Kā tolaik spriedis vācu humānists un Vitenbergas universitātes rektors Kristofers Šoirls: "Visa tauta grib mūsdienās lasīt un rakstīt". Visticamāk, tieši Vitenbergā 1525. gadā tika iespiesta pirmā grāmata latviešu valodā, proti, mise Rīgas latviešu luterāņu draudzes vajadzībām. No šīs grāmatas tirāžas, kuru aizturēja katoliskās Lībekas rāte, neviens eksemplārs līdz mūsdienām nav atrasts, tomēr liecības par to, ka šāda grāmata ir eksistējusi, mēs šodien gūstam no Lībekas Doma dekāna Johanesa Branda protokoliem – varētu teikt, arī no dienasgrāmatām, kurās šo grāmatu konfiskācija tiek aprakstīta," par pirmā raidījuma tematu stāsta tā veidotājs, žurnālists Toms Treibergs, kurš uz Lībeku devās kopā ar LNB vadošo pētnieku un vēsturnieku Gustavu Strengu.

Jaunajā raidījumā tiks lūkotas un skaidrotas liecības par rakstiem, pierakstiem un tulkojumiem latviešu valodā, kas saglabājušies līdz mūsdienām un kam ir bijusi būtiska nozīme mazo valodu attīstībā Eiropā.

Reportāžās atklātas vietas, kas saistītas ar kādu no aplūkojamajiem vēsturiskajiem notikumiem, un pētīti iemesli, kāpēc jaunas lietas radušās noteiktajā vēsturiskajā situācijā, kā arī lasīti senie teksti un komentēta to nozīme mūsdienās.

Raidījums "Grāmatai pa pēdām. Latviešu grāmatai 500" skanēs Latvijas Radio 1 ēterā katru ceturtdienu plkst. 15.35 ar atkārtojumiem svētdienās plkst. 16.35. Tas būs pieejams arī LR1 un LNB straumēšanas kanālos un mājaslapās, kā arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kur būs pieejamas arī ekspertu esejas. Raidījuma radošā komanda ir producente Santa Lauga, žurnālisti Laima Slava un Toms Treibergs, kā arī LNB speciālisti. 

Lai veicinātu lasītprasmi, interesi par grāmatām un vēlmi diskutēt par izlasīto un saprasto,  no 5. februāra sestdienās pulksten 10.05 LR1 ēterā skanēs raidījums "Lasām un pļāpājam. Tiem un ar tiem, kas vēl neiet uz darbu". Tas paredzēts bērniem līdz 12 gadu vecumam, bērnu vecākiem un vecvecākiem.  Raidījumu vadīs  režisors un dramaturgs Lauris Gundars, sarunājoties ar bērniem par izlasītām grāmatām – kas saprasts, kas patika, ko izstāstītu citādāk. Ar savām izlasīto grāmatu atziņām dalīsies arī raidījuma vadītājs, savukārt bērnu vecāki vērtēs grāmatu lasīšanas procesu.

"Katrā raidījumā Lauris Gundars mudinās jauno lasītāju atklāt, kas patika vai nepatika, iepriecināja vai kaitināja grāmatās, ko gribētu mainīt sižeta gaitā.

Tāpat viņš aicinās nolasīt kādu grāmatas fragmentu, kas pamato un atklāj viņa domas. Pirmajā raidījumā Lauris Gundars tiksies ar astoņgadīgo Druvi. Viņi kopā lasīs Ineses Zanderes "Divas Almas", iepazīs meitenītes Almas dzīvi, kurā nav izteikta robeža starp realitāti un iztēli, kā arī ielūkosies zviedru autora Dāvida Sundīna maģiskajā grāmatā, kas jauc prātu, – "Grāmatā, kas negribēja, ka to lasa"," stāsta raidījuma producente Agita Bērziņa.

Raidījuma ieraksti būs pieejami Latvijas Radio mājaslapā, populārākajās straumēšanas vietnēs, kā arī sabiedrisko mediju portāla LSM.lv sadaļā "Bērnistaba".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti