Latvijas PEN akcijā #LV200 aicina runāt par šķēršļiem Latvijas brīvībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Biedrība “Latvijas PEN” 2018. gada 20.jūlijā uzsāk akciju #LV200. Akcija risināsies sociālajos tīklos “Twitter” un “Facebook”, pievēršot uzmanību ierobežojumiem likumos un tradīcijās, kas Latvijai traucē būt patiešām brīvai sabiedrībai, informēja Latvijas PEN vadītāja Inga Gaile.

“Latvijas simtgade ir labs iemesls gan tam, lai iedvesmotu, gan tam, lai pārspīlētu, noapaļotu mazliet uz augšu, nopulētu, manipulētu. Latvijas simtgade ir vienreizējs iemesls, lai piesaistītu finansējumu. Un varbūt Latvijas simtgade ir arī labs iemesls, lai parunātu par vārda brīvību un to, kam šīs noapaļošanas, vienkāršošanas, manipulācijas ir izdevīgas un vai tās patiešām mums ir nepieciešamas,” par akciju #LV200 saka Inga Gaile.

Gaile norāda: “Ar akcijas nosaukumu #LV200 vēlamies provocēt cilvēkus padomāt, vai Latvijai būs arī divsimtgades svinības. Vai dažkārt šobrīd, pieņemot svarīgus lēmumus, mēs nevadāmies pēc vēlmes iegūt kaut ko sev individuāli, pacelt savu pašapziņu vai gūt apstiprinājumu, ka esam dzīvojuši nekļūdīgi pat situācijās, kur pētījumi un sabiedrība saka, ka, iespējams, būtu jāmaina uzvedības veids?”

Akcijas veidotāji uzdos sabiedrībai jautājumus, kā par vārda, tā par izteiksmes brīvību, aicinot paraudzīties, vai Latvijas simtgades gadā sabiedrībā ir dzirdamas dažādu sabiedrības grupu balsis un ko iespējams darīt, lai diskriminētās grupas varētu izteikties un tiktu sadzirdētas.

Pasaulē šobrīd vērojamas tendences noslēgties un norobežoties, atstumjot citādo un svešiniekus. Latvijas PEN uzskata, ka šāda tendence garantē vien īslaicīgu un bieži vien mānīgu drošību.

Akcija #LV200 risināsies līdz pat 2018. gada beigām. Akcijai var sekot līdzi Latvijas PEN sociālo tīklu kontos sociālajos tīklos ''Twitter'' un ''Facebook''.

Akcijas autoru vidū ir Inga Gaile, publicists Māris Zanders, kinorežisore Liene Linde, māksliniece Elīna Brasliņa, publicists Iļja Marija Boļšakovs, dzejnieki Lauris Veips,  Aivars Eipurs, Henriks Eliass Zēgners, muzejpedagoģe Solvita Zariņa, kino režisore un literāte Maira Dobele, rakstnieks Pauls Bankovskis, dzejniece un tulkotāja Irina Cigaļska, tulkotāja Ieva Lešinska-Geibere, publicists un dzejnieks Ilmārs Šlāpins un citi ''Latvijas PEN'' dalībieki. Akcijā aicināts iesaistīties ikviens iedzīvotājs. Latvijas PEN aicina sūtīt savas idejas par to, kas traucē Latvijai un tās iedzīvotājiem būt brīviem, uz epasta adresi: [email protected] vai pašiem izmantot tēmturi #LV200 savos sociālo tīklu ierakstos.

Latvijas PEN filiāle tika nodibināta 1928. gadā, tās darbībā tika apturēta 1940. gadā, taču okupācijas gados Latvijas un Igaunijas PEN klubi darbojās emigrācijā. Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas PEN aktīvi darbojās līdz 2004. gadam, tās vadītājs bija Knuts Skujenieks. 2018. gada 6. martā atjaunotā biedrība ir šīs organizācijas darbības turpinātāja.

Latvijas PEN iestājas par saprašanās un cieņas starp valstīm un tautām veicināšanu. Tās biedri apņemas darīt visu iespējamo, lai novērstu naidu un veicinātu ideālu, kurā cilvēce dzīvotu mierā un vienlīdzībā vienā pasaulē. Biedrība aizstāv netraucētu domas ceļošanu gan savas nācijas ietvaros, gan starp nācijām. Biedrības biedri apņemas pretoties jebkādai izteikšanās brīvības apspiešanai gan valstī un kopienā, kurā tie dzīvo, gan arī jebkur pasaulē, kur vien tas iespējams. Biedrība iestājas par brīvu presi un pret patvaļīgu cenzūru miera laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti