«Latvijas Grāmatu izstāde 2013» piedāvā plašu programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

No 28. februāra līdz 3. martam Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā ar plašu programmu notiks gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde “Latvijas Grāmatu izstāde 2013”.

Ķīpsalā varēs baudīt autoru priekšlasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, tikties ar rakstniekiem, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem, iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgām izstādes cenām un Grāmatu maiņas punktā mainīties ar citu lasītāju grāmatām.

28. februārī plkst.12.00 notiks izstādes oficiālā atklāšanas ceremonija, pēc kuras (ap plkst.12.15) mediju pārstāvji un arī visi interesenti aicināti uz pasākumu “Grāmatniecība 2012 – ko lasījām, ko pirkām, kas priecē un satrauc izdevējus”, kurā Latvijas Grāmatnieku ģildes, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas, Latvijas Grāmattirgotāju asociācijas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvji stāstīs par pērno gadu un šī gada prognozēm.

Kultūras programma
Šogad Latvijas Grāmatnieku ģilde sadarbībā ar izdevniecībām ir parūpējusies par īpaši interesantu un daudzveidīgu kultūras programmu, kurā katrs varēs atrast sev interesantu un saistošu pasākumu. Izstādē notiks arī vairāki semināri izdevējiem un grāmattirgotājiem, Latvijas Nacionālā bibliotēka prezentēs digitālās bibliotēkas jaunos pakalpojumus un Gaismas pils piedāvājumu.

Debija literatūrā
Ķīpsalā norisināsies vairāki pasākumi, veltīti debijai literatūrā – 1.martā plkst.11.00 notiks jaunā autora ViVo fantāzijas romāna “Noljāras kristāli” prezentācija, kuru vadīs Māris Olte; 2.martā plkst. 10.00 – Māra Jonava saruna ar jauno autori Lauru Vilku par grāmatu “Dana un medaljons”; savukārt plkst.17.00 – latgaliešu dzejnieces Emīlijas Kalvānes grāmatas “Atvosora” prezentācija.

Par dižām personībām un notikumiem
Allaž lielu interesi rada grāmatas, kuras ir par labi pazīstamiem, dižiem cilvēkiem – aktieriem, rakstniekiem, ārstiem, žurnālistiem, politiķiem- nozīmīgiem notikumiem vai kuru tapšanā piedalījušās spilgtas personības. Arī Grāmatu izstādē savus atvēršanas svētkus piedzīvos vairākas šādas grāmatas.

1.martā plkst.12.00 Ķīpsalā tiks atzīmēta Dailes teātra aktrises Olgas Dreģes jubileja un notiks māksliniecei veltītās grāmatas “Izslāpums. Olga Dreģe” atvēršanas svētki. Pasākumā piedalīsies pati jubilāre, kā arī grāmatas autore Irēna Lagzdiņa, priekšvārda autori Jānis Streičs un Viktors Hausmanis.

Kembridžas universitātes profesores Māras Kalniņas grāmatā “Senie Dzintara ceļi: no Rīgas līdz Bizantijai” aprakstīti divi lielākie senās pasaules dzintara ceļi, kas no Latvijas veduši cauri Eiropas vidienei uz Vidusjūru un pa Daugavu un Dņepru – līdz Melnajai jūrai. Dzintars viņas grāmatā atklājas pavisam neredzētās krāsās un līdz šim nezināmos pagriezienos. Diskusijā par saules akmens ceļiem Latvijā, kas notiks 1. martā plkst.13.00, piedalīsies pati autore, kā arī prof. Janīna Kursīte, Aiva Rozenberga un grāmatas tulkotāja Elita Saliņa.

Populārā žurnāliste, vairāku biogrāfisku grāmatu autore Līga Blaua drīzumā laidīs klajā jaunu grāmatu, kurā savijušies stāstījumi par spilgtākajām personībām Latvijas kultūrā – Rūdolfu Blaumani, Jāni Jaunsudrabiņu, Regīnu Ezeru, Veltu Līni, Eiženu Finku un citiem. 1. martā plkst.16.00 Ķīpsalā ar autori par topošo grāmatu sarunāsies Evija Veide.

Savukārt 1. martā plkst. 17.00 dzejniece Amanda Aizpuriete un literatūrzinātniece Anda Kubuliņa dzejas izlases “Melnās gailenes” atvēršanas svētkos iepazīstinās ar literatūrzinātnieces, prestižās Konvela universitātes profesores Intas Ezergailes mūža otrajā pusē sarakstīto dzeju, kas rakstīta angliski, bet tagad lasāma latviski.

2. martā plkst.11.00 notiks Margitas Gūtmanes un Liānas Langas saruna par dzejnieci Veroniku Strēlerti – “Dzīve ir viens vella izgudrojums”.

Lai piedalītos “Latvijas Grāmatu izstādē 2013” Ķīpsalā, tiktos ar saviem lasītājiem un prezentētu latviešu valodā izdoto grāmatu „Kāpēc itāļiem patīk runāt par ēdienu” 2. martā plkst. 13.00 Ķīpsalā viesosies populārā tulkotāja, rakstniece un literārā aģente Jeļena Kostjukoviča – ukraiņu izcelsmes rakstniece, kas šobrīd dzīvo Itālijā, ieguvusi milzu atzinību un atpazīstamību Krievijā, pateicoties sava drauga Umberto Eko darbu izcilajiem tulkojumiem krievu valodā.

“Hānbergs, Zandere, kumeļi un kartupeļi” – tāds nosaukums dots Ērika Hānberga stāstu izlases “Mantojuma kumeļš” atvēršanas pasākumam 3.martā plkst.15.00, kurā piedalīsies Ēriks Hānbergs un Inese Zandere.

2. marts - bērniem un jauniešiem
Arī jaunajiem grāmatu lasītājiem izstādē būs interesanti, jo 2.martā ir paredzēti īpaši bērniem rīkoti pasākumi un prezentācijas.

Plkst. 10.30 izstādes mazākie apmeklētāji aicināti uz latgaliešu bērnu rītu, kurā būs iespēja iepazīties ar grāmatas “Myusu sātā” varoņiem un viņu piedzīvojumiem Latgales lauku sētā – izstuodis apmaklātuojus gaida stuosts par sātys kustūnim, kas dzeivoj klāvā i ustobā: par gūvi Zīdali i teļu Pupuzīdu, vepri Onupri i juo cyuku saimi, vucynu Kostynu, vuškom i jārim, peilynu Eilynu i peili Veili, par kačini Murku i suneiti Krikseiti.

Plkst. 12.00 1. halles balkonā sāksies Lielie lasīšanas svētki, kas ir ikgadējs lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu un jauniešu žūrija” noslēguma pasākums un Ķīpsalā pulcē aizrautīgākos lasītājus no visas Latvijas, kas pēc veselu gadu ilguša rūpīga darba ir nominējuši populārākās bērnu grāmatas, kuru autorus, ilustrētājus, tulkotājus un izdevējus apbalvos Ķīpsalā.

Savukārt Latvijas Grāmatnieku ģildes stendā plkst. 12.00 notiks tikšanās ar rakstniekiem Ievu Samausku un Juri Zvirgzdiņu. Grāmatu “Meitene, kas mācēja visas pasaules valodas” un “Seši stāsti par Ameriku” varoņu tēlos iejutīsies teātra studija “Daugmale”.

Plkst.14.30 par otrklasnieku dzīvi un jautro grāmatu „Berts un otrā B” stāstīs populārā igauņu rakstniece Pireta Rauda, tulkotāja Maima Grīnberga un mākslinieks Mārtiņš Zutis. Katrs otrklasnieks ar skolēna apliecību varēs piedalīties izlozē un iegūt grāmatu ar autogrāfu. Būs arī Berta ātro siermaizīšu konkurss – uzvar viens, apēd visi!

Plkst.15.00 izdevniecība „Liels un mazs” aicina jaunos lasītājus uz jauno grāmatu karuseli, kuru griezīs Viens Tāds Pagarš un Viens Tāds Īss.

Par veselīgu uzturu un dzīvesveidu
3. martā notiks arī vairāki veselīgam uzturam un dzīvesveidam veltīti notikumi. Apgāds „Zvaigzne ABC” sniegs ieskatu jaunākajās veselīgam uzturam veltītajās grāmatās, savukārt apgāds „Jumava” aicina kopā ar Inesi Ziņģīti un prof. Anatoliju Danilānu parunāt par garu un veselīgu mūžu un veidiem, kā to sasniegt grāmatas “Speķītim nav ne vainas” prezentācijā. Tāpat izstādes apmeklētāji aicināti piedalīties žurnālista un grāmatu autora Jura Lorenca sarunā ar ārstu Pēteri Kļavu par, viņaprāt, “gudrajām grāmatām”, to nozīmību katra cilvēka izaugsmē un popularitāti lasītāju vidū šobrīd.

Kas ir kaligrāfija un kā top papīrs
Ikviens varēs uzzināt daudz interesanta par skaistas rakstīšanas mākslu jeb kaligrāfiju, kā arī pats pavingrināt roku kaligrāfiskā rakstīšanā. Kaligrāfu grupa savā stendā apmeklētāju klātbūtnē veidos uzrakstus, tekstus un vārdus. Būs aplūkojami grupas dalībnieku darbu paraugi, seno meistaru darbu reprodukcijas, mācību grāmatas, darbarīki, papīri un krāsas. Interesenti tiks laipni aicināti iemēģināt savu roku - kaligrāfi labprāt ierādīs skaistas rakstīšanas pamatiemaņas.

Papīra darbnīcā Cronquist. būs iespēja vērot papīra pagatavošanas procesu, kā arī visi interesenti paši varēs piedalīties papīra virsmas dekorēšanā. Papīrs tiks pagatavots no papīra masas, kas izgatavota no džinsu biksēm, palagiem un lina auduma. Katram būs iespēja izmēģināt dažādas papīra virsmas dekorēšanas tehnikas, piemēram, izmantojot auklu, augus, piejaukumus papīra masā arī gleznošanu ar pigmentētu papīra masu.

Grāmatu maiņa
Turpinot iepriekšējos gados aizsākto un apmeklētāju atsaucību guvušo tradīciju, izstādē darbosies Grāmatu maiņas punkts, kas ikvienam grāmatu mīļotājam palīdzēs atrast sen kārotu grāmatu, uz Grāmatu maiņas punktu atnesot jau izlasītas vai sev vairs nevajadzīgas grāmatas.

Ekspozīcija
Izstādē piedalīsies izdevniecības un grāmatu apgādi, kā arī grāmattirgotāji un ar grāmatniecību saistīti uzņēmumi. Daudzveidīgu grāmatu klāstu par īpaši draudzīgām izstādes cenām piedāvās tādas Latvijas izdevniecības kā “Atēna”, “Avots”, “Dienas Grāmata”, “Jāņa Rozes apgāds”, karšu veikals „Jāņa sēta”, “Jumava”, “Kontinents”, “Latvijas Grāmata”, „Lauku Avīze”, „Liels un mazs”, “Madris”, „Mansards”, „Nacionālais Apgāds”, „Neputns”, “Nordik”, “Pētergailis”, “RaKa”, „Zinātne”, “Zvaigzne ABC” un citas.

Izstādes darba laiks
28. februārī 10.00 – 18.00
1. martā 10.00 – 18.00
2. martā 10.00 – 18.00
3. martā 10.00 – 17.00

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti