Latvijas Grāmatu izstādē – grāmatu atvēršanas svētku maratons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trīs dienas – no 28. februāra līdz 1. martam – Ķīpsalā notiks gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – “Latvijas Grāmatu izstāde 2020”, kurā savu debiju piedzīvos vairāk nekā 50 jaunas grāmatas, medijus informē organizatori.

28. februāris

28. februārī grāmatas atvēršanas svētkus svinēs latviešu dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces grāmata “Puika, kurš redzēja tumsā” – stāsts par puiku Jēkabu, kas dzimis neierastā ģimenē.

Gaidāms arī Ingas Grencbergas romāna “Sestā sieva” atvēršanas pasākums. Interesenti varēs aprunāties ar autori, iegādāties grāmatu un iegūt autogrāfu.

Prezentēs arī grāmatu “Rīga no mākslinieka lidojuma” – dažādu paaudžu mākslinieku stāstus par savu pilsētu ilustrē bagātīgs fotomateriāls un mākslas darbi – un Ditas Lūriņas izvēlēto dzejas izlasi "Ar vieglu skrāpējumu ādā".

Ilggadējās Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja vadītājas Annas Kuzinas grāmatas “Rūdolfa Blaumaņa valodas vārdnīca” atvēršanā grāmatas autori iztaujās muzeja “Braki” tagadējā vadītāja Zinta Saulīte. Saruna risināsies gan par Blaumani, gan par noslēpumainajām kurpju kastēm, gan par vārdnīcas tapšanu. Turklāt mūziķis Intars Zommers pasākumā izpildīs īpašu dziesmu ciklu ar Blaumaņa tekstiem.

Vēl pirmajā izstādes dienā interesenti ir aicināti uz tikšanos ar ukraiņu autoriem – Rīgā dzimušo ukraiņu dzejnieku Andriju Ļubku, autoru Romanu Zinenko, rakstnieku un izdevniecības “Folio” īpašnieku Oleksandru Krasovicki, kuri iepazīstinās ar savām jaunākajām grāmatām.

Savukārt pasākumā “Dokumentāla izdzīvošanas anatomija” trilleru autori, žurnālisti un publicisti – Maija Pohodņeva un Modris Pelsis – prezentēs jauno grāmatu “Aliansē pret vēzi”.

“Slepenie aģenti” pirmās izstādes dienas izskaņā aicina uz divu grāmatu – “Krusta karu atklājumi” un “Latviešu pašcieņa un Latvijas egregors” – atklāšanas svētkiem, kurā uzstāsies autori Arvīds Deģis un Agris Dzenis.

29. februāris

29. februārī ikviens intravertais latvietis aicināts uz Elīnas Barretas grāmatas “Socializēšanās rokasgrāmata latvietim” atvēršanas pasākumu.

Tajā pašā dienā varēs atklāt liecības par latviešu estrādes vēsturi muzikoloģes un žurnālistes Daigas Mazvērsītes grāmatas “Melnbaltās dziesmas. Latviešu estrādes mūzikas vēsture” atvēršanā. Uzreiz pēc tam atvēršanu piedzīvos arī Ievas Ančevskas grāmata “Latviešu dziedināšanas tradīcija”.

Gaidāma arī tikšanās ar autori Andru Manfeldi un viņas grāmatas "Vilcēni" atvēršana. Pēc tam interesenti ir aicināti uz pasākumu “Igaunis latvieša ādā un blaktis lidostā”, kurā notiks somu dzejnieces Heli Lāksonenas un igauņu dzejnieka Contras, īstajā vārdā Margus Konnula, dzejas krājumu atvēršana un lasīšana, kā arī iepazīšanās ar igauņu rakstnieces Kairi Lookas daiļradi. Piedalīsies arī latviešu dzejnieks un atdzejotājs Guntars Godiņš.

Mazie lasītāji 29. februārī īpaši gaidīti uz vācu autora Ingo Zīgnera aizraujošā pūķa Kokosrieksta trīspadsmitā stāsta atvēršanas svētkiem. Kokosrieksts kopā ar bērniem atcerēsies viņiem jau zināmos stāstus un aicinās iesaistīties dažādās jautrās aktivitātēs.

Atvēršanas svētkus svinēs arī Baltijas Asamblejas balvas laureāta Aivara Kļavja jaunais stāstu krājums “Bēres ar priekšapmaksu" un Baibas Zīles stāstu krājums “Aukstākā ziema simt piecdesmit gados”.

Parunāties par pagātnes noslēpumiem šodien aicina rakstniece Inguna Bauere – gaidāmi grāmatu fragmentu lasījumi, jautājumi un atbildes par visu, kas šķiet uzzināšanas vērts.

Parīzē un Amsterdamā mītošā igauņu rakstniece Kairi Looka, Guntars Godiņš un Inese Paklone aicina uz pasākumu “Lidostas blaktis nepadodas” – solīti pat stāsti par blaktīm, prusakiem un blusām lidostas VIP zonā.

1. marts

Latvijas Grāmatu izstādes pēdējā dienā, 1. martā, notiks pasaulē slavenās ukraiņu rakstnieces Anastasijas Novihas pirmās latviešu valodā izdotās grāmatas “Sensejs no Šambalas” prezentācija. Pēc tam – Valda Rūmnieka fantastiskie ceļojumi laikā un telpā jeb grāmatas “Zaļais gredzens” atvēršana.

Dr. hab. philol. Beatrises Reidzānes jaunākā pētījuma “Vilka tēls “Latvju dainās”” atvēršanas svētki arī notiks 1. martā. Uzreiz pēc tam interesenti ir aicināti uz Mika Zanda grāmatas “Livonijas slazdā“ prezentāciju, kur apgāda “Kontinents” redaktore Liene Akmens un asociētais profesors, Dr. hist. Andris Šnē iepazīstinās ar romānu un sniegs savu skatījumu par tā saturu un nozīmi mūsdienu literatūrā.

Vēl “Latvijas Grāmatu izstādes 2020” trešajā dienā atvēršanas svētkus svinēs Jāņa Riekstiņa grāmata “Bāreņu atgriešanās. 1941. gadā aizvesto bērnu pārvešana no Sibīrijas uz dzimteni (1946–1947)”. Savukārt Artura Vaidera fonds apmeklētājus aicina uz Artura Vaidera grāmatu “Olimpiskās dienasgrāmatas. Vasara. Ziema” atvēršanu.

Ar pilnu "Latvijas Grāmatu izstādes 2020” programmu iespējams iepazīties izstādes mājaslapā. Trīs dienu laikā notiks vismaz 100 pasākumu un Ķīpsalā viesosies vairāk nekā 130 autoru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti