Kultūras ziņas

Rīt atklāj zviedru filmu festivālu

Kultūras ziņas

Vai "Rīga2014" ir redzama?

Latvijā viesojas zviedru jauniešu romānu autori

Latvijā viesojas zviedru jauniešu romānu autori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas jauniešiem ir pazīstamas zviedru autoru Sāras Elfgrēnas un Matsa Strandberga grāmatas „Aplis” un „Uguns”. Populāro fantāzijas romānu autori šajās dienās viesojās Rīgā.

Grāmatas autori Matss Strandbergs un Sāra Elfgrēna stāstu raksturo īsi – tas ir par pusaudžu grupu, kas sapinas ar raganām un mēģina glābt pasauli. Fantāzijas žanra un viegluma šeit netrūkst, taču patiesībā grāmata ir par nopietnām lietām.

„Grāmata nav tikai par maģiju, bet lielā mērā par tiem jautājumiem, ar ko saskaras pusaudži,” stāsta Matss Strandbergs. „Dažreiz šie jautājumi ir pārāk nomācoši un šķiet, ka bez pārdabiskām spējām tajā vecumā nevar izdzīvot.

Grāmatu autori stāsta, ka fantāzijas žanrs nebūt nav populārs tikai jauniešu vidū. Viņu grāmatas lasa arī pieaugušie un veci ļaudis. Arī viņi ir bijuši pusaudži, turklāt arī darbības vieta daudziem ir saprotama.

„Mēs stāstam par pusaudžiem nelielā pilsētiņā, kur visi viens otru pazīst, un pieaugot tev jau ir pielikta savdabīga emblēma. Mūsdienās gan Zviedrijā, gan citur pasaulē notiek daudz pārmaiņu, tāpēc jaunam cilvēkam ir grūti atrast savu vietu. Tas ir viens no galvenajiem jautājumiem pusaudžu gados,” skaidro Elfgrēna.

Grāmatu autori atzīst, ka ideja rakstīt jauniešu triloģiju abiem ir radusies jau pirms vairākiem gadiem. Lielā mērā tas saistīts arī pašu piedzīvoto tīņu gados.

„Man pusaudžu gadi bija grūti,” atklāj Elfgrēna. „Kaut arī es labi mācījos skolā, man bija grūtības iejusties citu vienaudžu vidē.”

Lai gan Strandberga pusaudžu gadu pieredze atšķīrusies no tā, ko piedzīvojusi viņa kolēģe, abiem rakstniekiem kopīgs ir tas, ka viņi boijuši autsaideri.

„Mēs ne tik daudz piedalījāmies, kā vērojām citu vienaudžu rīcību un izdarījām savus secinājumus,” uzsver Strandbergs.

„Aplis” un „Uguns” ir pirmās triloģijas daļas, kas izdotas latviešu valodā. Noslēdzošo daļu izdevniecība „Zvaigzne ABC” lasītāju vērtējumam plāno nogādāt nākamā gada pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti